Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Alelion
Elektronikproduktion |

Nytt kompetenscentrum för batteriteknik byggs i Göteborg

Alelion meddelar att man investerar i ett toppmodernt kompetenscentrum för testning av battericeller och rekryterar samtidigt spetskompetens till anläggningen i Göteborg.

En snabb omställning pågår just nu bland tillverkare av tunga specialfordon, som opererar i hamnar, på flygplatser, i byggindustrin och liknande miljöer. De utmanande driftmiljöerna för off-highway-fordon kräver helt andra batteriprestanda än en vanlig personbil. Fordonen kräver mer energi och större effekt, och måst klara dygnet-runt-drift i krävande miljö med temperatursvängningar, vibrationer och andra påfrestningar.

I dagsläget elektrifieras endast cirka två procent av off-highway-flottan årligen, men efterfrågan bedöms öka brant. Den potentiella volymen 2030 som Alelion definierat är närmare 30,000 fordon hos 20 definierade kunder i detta segment, och Alelion ser det som möjligt att leverera batterilösningar till hälften av denna volym. För företaget innebär det en årlig tillväxt med 50 - 60 procent över de kommande åren, det framgår av ett pressmeddelande.

Satsningen på ett kompetenscentrum för celltestning gör att Alelion kan utvärdera och hitta rätt celler och batterilösning för kundernas specifika användarmönster.

– I omställningen från dieselmotor till batteridrift är det svårt för kunden att välja rätt nivå på kraftförsörjningen. Ofta säkrar man upp sig med för kraftiga lösningar, något som varken är hållbart för ekonomi eller miljö. Med resultaten från celltestlabbet i ryggen kan vi vara säkra på att erbjuda den för användaren absolut bästa lösningen, , säger Anders Dison, sälj- och marknadschef i pressmeddelande.

Till det nya celltestlabbet knyts spetskompetens inom testning och verifiering. Systemteamet på Alelion ska dubbleras under innevarande år och rekrytering av batteriingenjörer pågår.

Alelions nya celltestanläggning kommer att tas i bruk under första halvåret 2023. Investeringen i anläggningen beräknas uppgå till ca 10 miljoner kronor över 2022-23.


Visa fler nyheter
2024-03-01 09:18 V22.3.47-1