Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© stokkete dreamstime.com
Embedded |

Hyllprodukter inom Medtech – är det möjligt?

Många specialområden närmar sig, i olika takt, hyllprodukter i sina lösningar. Branscher som tidigare har givit dessa produkter kalla handen har på senare år mjuknat mer och mer – vilket har en del fördelar.

Patrik Björklund, säljchef hos Tritech Solutions, pekar på det konstant ökande behovet av mer datorkraft i medicintekniska applikationer som en del i detta. Det kan handla om allt från att driva mer avancerade grafiska användargränssnitt till att accelerera Machine Learning och AI-tillämpningar.

Det här behovet har lett till att OEM-företag inom Medtech i allt högre grad vänder sig till off-the-shelfplattformar i sina systemlösningar. Det är inte vilka produkter som helst vi pratar om, utan större, mer avancerande system som också ofta produceras i små volymer – och där är en anledning till varför man vänder sig till hyllprodukterna, att det är små serier vi pratar om.

För precis som Patrik säger är det inte alltid försvarbart med skräddarsydda lösningar från början till slut. Historiskt har medicinsk utrustning alltid bestått av specialutvecklade delar, men när behovet – det vill säga prestanda och funktionalitet – kan mötas av existerande produkter är det svårt att försvara utvecklingskostnaden, och tiden, för att ta fram en egen lösning.

Självklart kommer man att välja strömförsörjning, strömkablar och andra komponenter som är utformade för att följa IEC 60601-1 om man designar delar av det elektriska säkerhetssystemet.

Men vad är det för produkter som letar sig in? I allmänhet handlar det och CPU:er och GPU:er, menar Patrik Björklund, men även hela kortlösningar som Computer-on-Modules, och då sådana syftade för High-performance computing. Oavsett vilken väg man än må ta, skräddarsytt eller hyllprodukt, så finns fortfarande kravet att klara en certifiering.

En av de stora fördelarna med att välja en hyllprodukt är tidsbesparingen. Komponentleverantören kommer att kunna leverera all prestanda och testdata som en ingenjör skulle ha behövt ta far genom teori, simulering och empirisk testning av en skräddarsydd produkt.

– Det tar helt enkelt för lång tid och det är för kostsamt att utveckla tillexempel helt egna ASICs för de volymerna som är tänkta. Och det samma gäller egna kort med avancerade CPU- och GPU-lösningar, framför allt när det finns existerande alternativ, säger Patrik Björklund.

Men det finns dock problem med att förlita sig på hyllprodukter också. Hyllprodukter har inte alls samma marknadslivslängd som Medtechbranschen efterfrågar. Många gånger vill man ha en garanti på närmare 15 år medan hyllprodukterna skiftas i snabb takt, många gånger byts modellerna ut inom en femårsperiod.

Samtidigt kan leverantörer av embedded CPU-kort och moduler, baserade på tillexempel Intel, AMD och NXP, ofta erbjuda upp till 7-10 års produktlivscykel och i vissa fall faktiskt 15. Problematiken ligger egentligen i att även om Intel eller NXP lovar 15 år, och kan fixa det, så finns det en del andra kritiska komponenter som behövs på korten som inte lika lång livscykel. Det större problemet är dock ofta GPU-plattformarna menar Patrik, och då främst från Nvidia, där det är svårt lyckas klara bättre än 3-5 år beroende på GPU-familj.

Men det finns också ett ”mellanläge”. COM-HPC är en hyllprodukt, men också en datormodul som riktar till applikationer inom industri, militär/flyg, spel, medicin, transport och IoT – områden som tidigare mer eller mindre krävt specialutvecklade delar. Hårdvaran har också fått grönt ljus från PICMG när den passerande en medlemsgranskning i december 2020. Är det här vägen framåt för att snabbare och billigare få fram medicintekniska produkter?

– Eftersom COM-HPC ger möjligheten att integrera de mest kraftfulla processorplattformarna i ett standardiserat format, med applikationsspecifika och kundunika hårdvarukonstruktioner och har stöd för extremt snabba gränssnitt, så tror vi att det här är ett sätt att utveckla system som passar den medicintekniska industrin väldigt bra. I synnerhet som vi ser att allt fler applikationer i den branschen kräver prestanda som tidigare mest associerats med områden som autonoma fordon och cloud computing, säger Partik Björklund.


För den som är intresserad av ämnet kommer Patrik Björklund från Tritech Solutions att hålla en presentation under Evertiq Expo Malmö som täcker hela spektrat av möjliga konstruktionslösningar från Computer-on-Modules till Medtech-certifierade panel-PCs.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons