Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kitron
Elektronikproduktion |

Stark efterfrågan och rekordstor orderstock för Kitron

Kontraktstillverkaren Kitron visar upp ett första kvartal med stark efterfrågan och rekordstor orderstock, men samtidigt intäktsbegränsningar kopplade till komponentflödet.

Kitrons intäkter under årets första kvartal uppgick till 1,4 miljarder norska kronor, jämfört med 938 miljoner norska kronor under samma period i fjol. I denna intäktsökning finns också förvärvet av den danska tillverkaren BB Electronics AS, som konsoliderades från och med 1 januari. Justerat för detta var den organiska tillväxten 4 procent.

Bolaget skriver i kvartalsrapporten att efterfrågan är mycket stark, men att intäktstillväxten begränsades av den pågående komponentbristen. Trots det såg man en stark tillväxt inom Connectivity-sektorn, och här pekar Kitron på BB Electronics starka position inom denna sektor.

Första kvartalets EBITDA uppgick till 116,2 miljoner norska kronor, en ökning med 29 procent jämfört med 90,2 miljoner norska kronor under föregående år. Rörelseresultatet (EBIT) för första kvartalet slutade på 78,1 miljoner norska kronor, en ökning med 19 procent från 65,4 miljoner norska kronor under jämförelseperioden. 

Orderstocken slutade på 4,2 miljarder norska kronor, en ökning med 105 procent jämfört med föregående år och en ny rekordnivå. Nivån påverkades självklart av förvärvet av BB Electronics. Men även exklusive BB Electronics växte   orderstocken 53 procent organiskt. 

– EN mycket stark efterfrågan och förvärvet av BB Electronics ledde till rekordintäkter och orderstock under första kvartalet, med en betydande marginal. Men situationen kring materialförsörjningen fortsätter att begränsa intäktsökningen och skapar en ineffektivitet i verksamheten. Med tanke på dessa utmaningar är jag nöjd att Kitron levererade ett stabilt första kvartal, och jag är fortfarande optimistisk inför resten av 2022, säger Peter Nilsson, Kitrons vd i rapporten.

För 2022 räknar Kitron med intäkter på mellan 5,2 och 5,8 miljarder norska kronor, inklusive BB Electronics. Rörelseresultatet (EBIT) förväntas bli mellan 330 och 430 miljoner norska kronor.


Visa fler nyheter
2024-03-01 09:18 V22.3.47-1