Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Inission
Elektronikproduktion |

Inission levererar högsta omsättningen i företagets historia

Inission har det senaste kvartalet levererat den högsta omsättningen och den bästa lönsamheten i företagets historia.

– Under flera kvartal har vi haft svårt att omvandla en växande orderbok till leveranser på grund av komponentbrist och därmed har både lager och orderbok vuxit. Det senaste kvartalet har vi med hårt arbete lyckats leverera på en klart högre nivå, vilket vi är mycket stolta över, säger vd Fredrik Berghel i kvartalsrapporten.

Kontraktstillverkarens Nettoomsättning uppgick under kvartalet till 329 miljoner kronor, från 232 miljoner kronor under samma period i fjol. EBITA-resultatet landade på 21,8 miljoner kronor under årets första kvartal, upp från 10,3 miljoner kronor under 2021. Justerat rörelseresultat uppgick till 19,7 miljoner kronor, upp från 7,9 miljoner kronor.

– Även om vi har börjat leverera order till några av våra nya substantiella kunder så är det våra befintliga som står för merparten av omsättningsökningen. Vår organiska tillväxt blev 31 procent och tack vare MLB Electronics som ingår i Inission sedan första februari blev den totala tillväxten 42 procent, fortsätter Fredrik Berghel i rapporten.

I mitten av mars drabbades koncernens verksamhet i Finland, Inission Lohja, av en partiell takkollaps. Inga medarbetare skadades under olyckan.

– Initialt stoppades all produktion men redan efter några dagar kunde en viss del av mekanikproduktionen komma i gång. Senare flyttades elektronikproduktion till vår nya fabrik MLB som ligger i samma område. I början av maj beräknas elektronikproduktionen återupptas i Inission Lohjas lokaler, förklarar vd:n.

Utebliven omsättning och merkostnader bedömer Inission till cirka 0,7 miljoner kronor. Påverkan i det andra kvartalet bedömer vi cirka 1,5 miljoner kronor. Fredrik Berghel säger att man förutsätter att detta ska täckas av bolagets och fastighetsägarens försäkring men tills vidare får Inission ta kostnaderna löpande. Orsaken till kollapsen är fortfarande inte helt fastställd.

– Vårt resultat i perioden belastas med 2,5 miljoner kronor då vi redovisar vårt innehav i Enedo enligt kapitalandelsmetoden. Att jämföras med 24,1 miljoner kronor för H2 2021. Marknadsvärdet för vår andel i Enedo har sedan förvärvet ökat med cirka 35 miljoner kronor relaterat till nuvarande börskurs på ca 30 cent, säger vd:n.

Han fortsätter och berättar att omstruktureringen av Enedo följer fastställd plan. Utmaningarna, förutom omstruktureringen, är väldigt lika Inissions egna; en enorm orderbok men tillgången på halvledarkomponenter begränsar leveransförmågan.

– Enedo som kom från en svag finansiell ställning binder också betydligt mer lager än under normala förhållanden. Det har gjort att likviditetssituationen är mycket ansträngd, förklarar Fredrik Berghel.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons