Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© GPV
Elektronikproduktion |

GPV visar upp stark tillväxt – trots marknadens utmaningar

Den danska kontraktstillverkaren fortsätter att leverera stark tillväxt under 2022 och rapporterar det bästa resultatet för första kvartalet någonsin.

GPV meddelar att bolagets intäkter för första gången passerat miljardgränsen under årets förta kvartal. Samtidigt meddelar man att resultatet hänger med trots stigande material- och fraktkostnader.

GPV rapporterar intäkter på 1,009 miljoner danska kronor, en ökning med 36 procent från 741 miljoner danska kronor under samma kvartal 2021. Detta hänger ihop med en ökad efterfrågan men även med stigande priser på grund av ökade kostnader relaterade till material och frakt, säger GPV i kvartalsrapporten.

– GPV har haft sitt bästa första kvartal någonsin och det är mycket som går vår väg. Samtidigt är vi fortsatt i en komplex situation där vi å ena sidan ser en ökad efterfrågan, samtidigt som vi å andra sidan vi fortsätter att se en utmanande materialförsörjningssituation som har störts ytterligare indirekt av kriget i Ukraina och direkt av nedstängningarna i Kina, säger GPV:s vd Bo Lybæk i rapporten.

Bo Lybæk fortsätter att förklara hur situationen har påverkat resultatet, som inte ökat i samma takt som intäkterna. Resultatmässigt slutade första kvartalet för 2022 bättre än väntat med en EBITDA på 91 miljoner danska kronor, en stabil ökning från 76 miljoner danska kronor under jämförelseperioden.

En av GPV:s största produktionsenheter ligger i Sri Lanka, som just nu kämpar mot den värsta ekonomiska krisen sedan landet blev självständigt 1948. Drastiskt hög inflation i kombination med pandemin och en dålig skörd i fjol har lett till en svår situation för landet.

– Vi har lanserat ett antal åtgärder för att hjälpa våra anställda i Sri Lanka. Vi har bland annat etablerat ett system med månatliga matpaket för att stödja anställda, förklarar Bo Lybæk.

GPV lanserade under oktober förra året en expansion i Sri Lanka – en ny fabrik ska byggas som enligt tillverkaren kommer att öka produktionskapacitet i landet med 40 procent. Arbetet fortskrider enligt plan och samtidigt har man påbörjat bygget av en ny mekanikfabrik i Thailand med en utbyggnad av elektronikanläggningarna till följd. De nya fabrikerna förväntas vara redo under det första kvartalet 2023. Samtidigt meddelar GPV att bolaget även investerat i ny produktionskapacitet och optimerat sina produktionsenheter i Thailand, Schweiz och Slovakien.

Trots osäkerheten på marknaden ökar GPV förväntningarna på helåret. Tillverkaren siktar nu på intäkter mellan 3,5 – 3,7 miljarder danska kronor för helåret 2022.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1