Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Jakub Jirsak Dreamstime.com
Analys |

Rekordlåg arbetslöshet bland ingenjörer

Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar låg i april på 0,9 procent. Det är den lägsta noteringen det senaste decenniet och sjätte månaden i rad som arbetslösheten inte överstiger en procent, rapporterar fackförbund.

– Den redan låga arbetslösheten bland ingenjörer minskar ytterligare. Det indikerar hur urstark arbetsmarknaden är för denna grupp just nu, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef och chefsekonom på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

För medlemmar i Sveriges Ingenjörer totalt kröp arbetslösheten i april 2022 ned till 0,9 procent, efter fem månader i rad på 1,0 procent. Totalt 1,157 medlemmar var arbetslösa (1,246 i mars), varav 500 (520) hade aktivitetsersättning från Försäkringskassan. 

I samtliga åldersgrupper var andelen arbetslösa lägre än eller oförändrad jämfört med föregående månad. För merparten av de större utbildningsinriktningar var andelen lägre än eller oförändrad jämfört med föregående tertial, mätt i december 2021, skriver Sveriges Ingenjörer.

– Trots osäkerheten i omvärlden och stigande inflation ökar efterfrågan på ingenjörer. Än så länge har det osäkra läget i omvärlden inte satt några tydliga avtryck på arbetsmarknadsläget för våra medlemmar. Två viktiga faktorer är klimatomställning och digitalisering, som ger behov av teknisk specialistkompetens ute bland många olika arbetsgivare. Behovet av ingenjörer är därmed mer strukturellt än konjunkturellt, säger Johan Kreicbergs.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons