Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volkswagen
Elektronikproduktion |

10 miljarder euro investeras för att elektrifiera Spanien

Tyska Volkswagen-koncernen meddelar att man planerar att bygga en battericellsfabrik i Sagunto, Valencia, på en yta av 200 hektar med en årlig produktionskapacitet på 40 GWh.

Volkswagen-koncernen och SEAT S.A. avslöjar planer på att investera 10 miljarder euro tillsammans med sina partners i projektet Future: Fast Forward – men bara om de får ett positivt beslut om medel från den spanska regeringens strategiska projekt PERTE VEC.

Skulle allting gå i lås kommer den framtida battericellsproduktionen kommer att skapa mer än 3,000 arbetstillfällen och skulle även bli den tredje av sex gigafabriker som koncernen planerar att bygga i Europa.

– Investeringen på 10 miljarder euro kommer att elektrifiera Spanien och Europas näst största biltillverkare, skapa en gigafabrik i Sagunto, möjliggöra produktion av elbilar vid anläggninarna i Martorell och Pamplona, samt bygga upp ett heltäckande leverantörsekosystem. Detta är den enskilt största industriinvesteringen som någonsin gjorts i Spanien, säger Herbert Diess, Volkswagens koncernchef i pressmeddelandet.

Gigafabriken, om den kommer att byggas, är planerad att ha en årlig produktionskapacitet på 40 GWh, och leverera den totala volymen av battericeller till Martorell och Pamplona. Just nu är planen att påbörja byggandet av den första gigafabriken i Spanien under det första kvartalet 2023, och sedan starta produktionen under 2026.

Den första milstolpen är godkännandet av PERTE-ansökan och slutförande av tillstånden.

– Vi kommer att bygga gigafabriken med en investering på mer än 3 miljarder euro, men medlen från PERTE-fonderna är avgörande om vi ska förverkliga vår ambition att förvandla Spanien till ett europeiskt nav för eldrivna fordon, sade Thomas Schmall, medlem av Volkswagen AGs ledning och styrelseordförande för SEAT S.A..

Samtidigt meddelar den tyska koncernen att man ingått ett strategiskt avtal med Iberdrola Group som kommer att möjliggöra byggandet av en solcellsanläggning i Sagunto för att förse gigafabriken med grön el.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-2
Annons
Annons