Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Okmetic via Youtube
Komponenter |

OKmetic investerar 400 miljoner euro i ny finsk waferfabrik

400 miljoner euro ska skapa 500 nya jobb i Finland när Okmetic bygger en ny produktionsanläggning, så kallad fab, bredvid sin existerande fabrik i Vanda.

Den finska tillverkaren av kiselskivor kommer  mer än fördubbla sin produktionskapacitet och verksamhet med den nya investeringen. Enligt ett pressmeddelande är planen att påbörja bygget i början av 2023 som senast – med sikte på att ta den nya anläggningen i bruk under 2025.

Okmetic levererar skräddarsydda kiselskivor för tillverkning av MEMS-, sensor-, RF- och kraftenheter. Den nya investeringen är den största i Okmetics historia. Under de senaste fem åren har tillverkaren investerat över 100 miljoner euro i att öka produktionskapaciteten i Vandafabriken –  och den nya produktionsanläggning  är ytterligare en uppväxling i bolagets tillväxtresa, menar Okmetics.

– Vi har haft en stark tillväxt i flera år nu och marknadsprognoserna tyder på att den positiva utvecklingen kommer att fortsätta inom halvledarindustrin. Den nya anläggningen kommer att stärka företagets position på marknaden och lägga grunden för den framtida utvecklingen av vår verksamhet,säger Okmetics VD och koncernchef Kai Seikku i pressmedelandet.

Från ett större perspektiv kan investeringen också ses som en del av den europeiska strävan mot mer självförsörjning i den globala leverantörskedjan för halvledare, menar Kai Seikku. Det övergripande fokuset för anläggningen kommer dock ligga på globala marknader.

När allt står klart kommer Oktmetics 400 miljoner euro investering att ha resulterat i en produktionsanläggning på över 40,000 kvadratmeter, varav 6,000 kvadratmeter är dedikerat för renrum. Den nya anläggningen byggs som sagt i anslutning till den existerande fabriken i Vanda, detta för att maximera synergierna mellan dem, menar bolaget.

Fokus för produktionen vid den den nya fabriken kommer främst att vara på nuvarande produkter och marknader. SOI-produktion (Silicon-On-Insulator) kommer att centraliseras i den nuvarande fabriken. Vid den nya anläggningen kommer fokus att ligga på produktion av DSP (Double Side Polished) och SSP (Single Side Polished) 200 mm kiselskivor samt kristallodling.

Utan att specificera ytterligare säger Okmetics att investeringen kommer att resultera i en fördubbling av den nuvarande kapaciteten.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-1
Annons
Annons