Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Malmö Stad
Teknik |

Mark säkrad för ny batterifabrik i Norra hamnen i Malmö

Tekniska nämnden har godkänt en markreservation i Norra Hamnen, Malmö Industrial Park, till den svenska koncernen Texel Energy Storage AB.

Bolaget vill upprätta en fabrik och ett nytt vätgas- och energilagringslaboratorium i Öresundsverket med gemensam kontorsverksamhet för hela verksamheten.

Kommunen har reserverat ett markområde om 50,000 kvadratmeter till Texel i en första etapp – här kommer en industriell anläggning att byggas. En fullt utbyggd fabrik väntas bli runt 200,000 kvadratmeter stor och uppskattas generera över 6,000, går det att läsa i ett pressmeddelande från Malmö Stad.

– Vi är verksamma över hela världen och ser Malmö som en strategisk plats för att kunna nå ut till Europa. Det fantastiska läget tillsammans med Malmö stads hållbarhetsambitioner är en svårslagen kombination, säger Lars Jacobsson, vd Texel Energy Storage AB.

Markreservationen är ett steg i rätt riktning, men vd Lars Jacobsson berättar för tidningen Realtid att för att fabriken ska bli verklighet krävs någon form av etableringsstöd.

Han nämner att bolaget för dialog med Tyskland om en fabriksetablering och att man där är snabba med att erbjuda 25 procent i stöd till fabrik – något Las Jacobsson menar handlar om flera miljarder kronor.

– Tittar man på Northvolt så har de ju fått enorma stöd för sina satsningar och om vi i Sverige vill ha batterifabriker också i södra Sverige så krävs någon form av stöd för det, säger Lars Jacobsson till Realtid.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-02-13 16:53 V22.3.28-2