Nya möjligheter öppnas när Actia tar plats i sina nya lokaler
Under gårdagens majsol klipptes igår ett grönt band som illustrerade den officiella invigningen av Actia Nordics nya lokaler i Mjärdevi Science Park i Linköping.
Vid invigningen klippte landshövding Carl Fredrik Graf bandet, i sällskap av den franska ambassadören Etienne de Gonneville, Actia Nordics vd Cristian Salen och Actia Groups vd Jean-Louis Pech.
Actias nya lokaler ligger endast ett stenkast ifrån bolagets gamla, bara tvärs över gatan faktiskt. Till skillnad från den förra – som hade blivit något av ett pussel av olika plåsterlösningar – samlar de nya lokalerna hela Actias verksamhet, både utveckling och tillverkning, under ett och samma tak.
Uppdelat på fyra våningar har bolaget nu en lokal som är betydligt bättre planerad rent operativt. Storleksmässigt sett till kvadratmeter kanske det inte är jättestor skillnad mellan lokalerna. Den nya har dock enbart funktionella kvadratmeter och inte transportsträckor i form av korridorer som inte går att använda till annat. Operativt är lokalerna inte ens jämförbara menar Christian Sahlén.
– Det här innebär jättemycket, för det första får vi upp effektiviteten, vi får upp dynamiken och vi kommer kunna öka innovationskraften. Det finns väldigt många fördelar med att vi nu samlas under samma tak, berättar Christian Sahlén för Evertiq vid invigningen.
Synergierna mellan utvecklingen och tillverkningen kommer också att få sig ett lyft menar Christian. Produktionsavdelningen huserar nu på bottenvåningen, vilket innebär att det bara är en hissfärd ner för att köra tester, diskutera komponentbyten och lägga upp en plan för att gå vidare med en produkt.
– En annan del i det hela är att vi kan hålla nere managementteamet, och därmed även kostnaden. Vi är ju egentligen två bolag men vi jobbar som ett. Så i och med att vi sitter samlat kan vi jobba mer effektivt när vi opererar verksamheten.
Under gårdagens rundvandring i lokalerna så fanns Actias flaggskepp – den skalbara telematikplattformen ACU6, med överallt. Vilket ändå får ses som en självklarhet då den är en av huvudanledningarna till att bolaget sitter i dessa nya lokaler. Plattformen återfinns i allt från STILRIDEs el-scooter till i självkylda transportcontainrar för vaccin. Men starkast är man självklart inom Automotive – där man för närvarande har fler än 7 miljoner enheter i drift i mer än 130 länder.
Actia Nordic är idag 200 anställda, varav 160 finns i Linköping. Det blev en snabb tillväxtkurva under 2020 när Actia tog över produktionen hos Flextronics i Mjärdevi. Christian Sahlén berättar att man på grund av ett brutet räkenskapsår hade två veckor på sig att stänga Flextronicsaffären– en till synes omöjlig uppgift. Men det gick, och samtliga anställda behölls.
Den nya verksamheten, Actia EMS Sweden, blev sedan inom kort certifierad enligt IATF 16949; en kvalitetsstandard för system riktade mot fordonsindustrin – något av ett måste för telematikfokuserade Actia som har starka rötter i fordonsindustrin.
Men expansionen tar inte slut där. Bolaget har precis rekryterat fyra nya anställda, och ytterligare 12 till produktionen behövs. Senare efter sommaren kommer även en ny komplett ASM SIPLACESX-lina med samtliga delar – från screentryck, till omsmältningsugn att landa vid Actias nya lokaler. Den sista investeringen får dock ses som kronan på verket – en markskylt. Den första i hela Mjärdevi.