Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Kongsberg
Elektronikproduktion |

Kongsberg växer ordentligt i Norge – behöver massrekrytera

Norska Kongsberg beräknar enligt tidningen Laagendalsposten att anställa tusentals medarbetare de kommande fem åren. Inledningsvis ska 100 tillsättas till en ny produktions- och kontorsanläggning i hemkommunen Kongsberg. Samtidigt ska försvarskoncernens sjöfartsdivision bygga ett nytt säte i Horten.

Det byggs något stort i den norska kommunen Kongsberg. En fyra våningar hög produktions- och kontorsanläggning på 6’000 kvadratmeter. Anläggningen ska bli ett nytt hem för merparten av rymdverksamheten Kongsberg Defence & Aerospace.

Koncernen uppges i ett pressmeddelande investera stort i rymdsegmentet och är i behov av en anläggning för så kallad avancerad produktion. Cosmos, vilket är byggnadens namn, är svaret på detta och hävdas skapa en ”naturlig länk mellan experterna från Space and Surveillence och experter på material använda i tillverkningen av komponenter till F-35 [det amerikanska stridsflygplanet] och missiler”.

Produktionsdelens yta uppgår till totalt 2’500 kvadratmeter, varav resterande tre våningar blir kontorsutrymmen. Byggnadsfasen meddelades den 3 februari vara på väg att slutföras, med beräknat färdigställande framåt slutet på sommaren i år. Väl klart kommer anställningsbehovet landa på omkring 100 personer.

Jag är stolt över att se de framsteg som gjorts vid anläggningen, som är viktig för vår divisions framtida framsteg och tillväxt. Inom några få månader kommer Cosmos att utrustas med den senaste tekniken för avancerad rymdproduktion, som drivs av det mest kapabla teamet av rymdingenjörer och experter i Norden. Cosmos kommer att befästa Kongsberg Defence & Aerospaces position som ledande teknikföretag i den norska rymdindustrin, säger Harald Aarø, Executive Vice President, Space & Surveillance på Kongberg, i ett pressmeddelande från i början på februari.

Men Kongsberg verkar inte sätta stopp där. Enligt den norska tidningen Laagendalsposten kommer koncernen, mot bakgrund av en stark orderstock, att anställa 2’000 personer under de kommande fem åren.

Evertiq har sökt Kongsberg för närmare detaljer kring byggets framfart, rekryteringsprocess och produktion.

Bygger nytt kontor i Horten

Sjöfartsdivision Kongsberg Maritime har beslutat att flytta till en ny anläggning i Horten som, väl färdigställd under andra halvan av 2025, kommer att mäta 46’000 kvadratmeter.

I dagsläget befinner man sig i ritprocessen av anläggningen. Men division-vd:n, Egil Haugsdal har redan en klar bild av vad den kommande etableringen i Horten Industrial Park ska ge bolaget.

Vi vill ha en effektiv och miljösäkrad byggnad, både vad gäller kontorsdelen och industriproduktionen. Vi behöver bland annat en noggrant planerad anläggning för produktion av undervattensrobotik och hydroakustik, så att vi kan möta den framtida efterfrågan på våra världsledande produkter. Dessutom har vi en stark önskan att stanna kvar i Horten på grund av stadens goda tekniska kompetens, säger Egil Haugsdal i ett separat pressmeddelande.

Kongsberg-koncernen har i dag 1’500 anställda i Horten, varav Maritime sysselsätter 900 anställda.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-2
Annons
Annons