Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© olivier26 dreamstime.com
Analys |

Kompetensbristen bromsar tillväxten för teknikindustrin

Sverige ligger i toppen i omställningen mot en mer hållbar industri och därmed ett mer hållbart samhälle. En tätposition som kräver kvalificerad arbetskraft. Tyvärr signalerar en allt större del av Teknikföretagens medlemsföretag om brist på kompetens. Det visar en ny undersökning.

Kompetensbristen har blivit en flaskhals för att klara den gröna och digitala omställningen. Det visar en undersökning gjord av Teknikföretagen.

– Det har länge funnits ett stort kompetensbehov inom teknikindustrin och vår senaste undersökning pekar på att behovet är större än tidigare – och delvis annorlunda. De stora teknikskiftena, exempelvis elektrifiering, påverkar en hel kedja av kompetens, säger Li Ljungberg, expert kompetensförsörjning på Teknikföretagen och projektledare för undersökningen i ett pressmeddelande.

I undersökningen har organisationens medlemmar svarat på frågor om kompetensbehoven idag och på sikt. Klart är att många företag – över hela landet – har svårt att hitta den kompetens de söker. Det handlar både om yrkesarbetare som CNC-operatörer, olika former av tekniker och svetsare och om ingenjörer och digital spetskompetens. Särskilt bland storföretagen är behovet av digital spetskompetens påtagligt.

Li Ljungberg menar att svårigheterna att få tag i rätt kompetens givit allvarliga konsekvenser och att företagen inte kan hålla den utvecklingstakt som de önskar och inte heller expandera som de vill.

– Med fler människor som besitter den efterfrågade kompetensen så skulle vi kunna ha en ytterligare tillväxt av jobb inom svensk teknikindustri, fortsätter Li Ljungberg.

Enligt den data som Teknikföretagen samlar skiljer sig konsekvenserna av kompetensbristen beroende på det berörda bolagets storlek. Små företag har i större utsträckning gått miste om order medan stora företag i större utsträckning tappar i utveckling eller till och med förlägger verksamhet utanför Sverige.

Undersökningen visar att automationstekniker är det praktiska yrke där efterfrågan spås öka mest. Bland ingenjörer spås efterfrågan öka mest inom utbildningsinriktningar mot mjukvara och systemvetenskap. Kompetens inom hållbar produktion och cybersäkerhet toppar listan på efterfrågad kompetens framåt. En fjärdedel av de anställda inom teknikindustrin kommer att behöva kompetensutveckling kommande tre år.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons