Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Pixabay
Teknik |

Klart: EU enas om gemensam laddare

Parlamentet och medlemsländerna har nått en överenskommelse att hösten 2024 blir tidpunkten då USB-C blir den gemensamma laddningsporten för samtliga mobiltelefoner, surfplattor och kameror i EU.

Enligt ett pressmeddelande måste mobiltelefoner, surfplattor, hörlurar, bärbara högtalare och en rad andra produkter utrustas med en USB-C-port, oavsett tillverkare.

Bärbara datorer kommer också att behöva anpassas till kraven, senast 40 månader efter ikraftträdandet om två år.

I dag har vi gjort den gemensamma laddaren till verklighet i Europa, säger EU-parlamentsledamoten Alex Agius Saliba i ett uttalande i pressmeddelandet.

Konsumenter har länge varit frustrerade över det växande antalet laddare vid köp av nya apparater. Nu kommer de i stället att kunna använda en enda laddare för all sin bärbara elektronik. Bortsett frå telefoner, surfplattor, digitalkameror, hörlurar, headsets, bärbara spelkonsoler och högtalare är vi glada över att även laptops, läsare för e-böcker, öronsnäckor, tangentbord, datormöss och gps:er ingår i detta. Vi har även lagt till att trådlös laddning är nästa utveckling inom laddningstekniken, samt förbättrad information och märkning för konsumenter, fortsätter han.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1