Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ericsson
Teknik |

SEC utreder frågor i Ericssons Irak-utredning

Telekombolaget Ericssons internutredning om Irak har vart i rampljuset under en längre tid. Nu har turen gått över till USA:s Securities and Exchange Commission (SEC).

Ericsson skriver i ett pressmeddelande att SEC har inlett en utredning om de frågor som beskrivs i bolagets internutredning om Irak från 2019.

Pressmeddelandet kom under gårdagen och efter en serie händelser kopplade till Ericssons agerande i Irak. I slutet på april rapporterade Evertiq att en förundersökning inletts efter SVT:s tidigare avslöjande om Ericssons misstänkta mutbrott i Irak.

I början på mars dök ett pressmeddelande upp från telekombolaget, där det framgick att det amerikanska justitiedepartementet riktar kritik mot Ericsson för otillräckligt information både inför och efter en uppgörelse från 2019 rörande överträdelser av FCPA, Foreign Corrupt Practices Act. Justitiedepartementet meddelade då att ”den information bolaget före ingåendet av DPA lämnat kring sin internutredning beträffande händelser i Irak under perioden 2011 till 2019 inte varit tillräcklig.”

Inledningen på andra kvartalet blev sedan tuff för Ericsson. I början på april rapporterade SVT Nyheter att telekombolaget uteslutits från World Economic Forums antikorruptionssamarbete på grund av ”tvivelaktigheter rörande företagets uppriktighet att förbättra affärsetiken. Uteslutningen uppgavs vara en direkt följd av ”företagets korruption och misstänkta mutor i Irak till terroristgruppen Islamiska staten”.

Gällande SEC:s utredning skriver Ericsson att är för tidigt att avgöra eller förutse resultatet av utredningen, men att bolaget samarbetar fullt ut med SEC. Det framgår av ett pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons