Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ASML
Elektronikproduktion |

Litografijätten ASML investerar i USA

Den holländska tillverkaren av utrustning för halvledarproduktion, ASML planerar en investering på 200 miljoner dollar för att expandera bolagets anläggning i Wilton, Connecticut.

ASML:s anläggning i Wilton har i dag en besättning på 2’000 anställda och kommer, i och med investeringen, att få ett tillskott på ytterligare 1’000 personer under de kommande två åren, skriver USA:s handelsdepartement i ett pressmeddelande.

Halvledarindustrins tillväxt fortsätter i snabb takt. För att möta förväntad efterfrågan under de kommande åren investerar ASML i infrastruktur och människor. Vårt kontor i Wilton, Connecticut är ett bra exempel på den investeringen och en av flera anläggningar i USA som är grundläggande för ASML:s framgång, säger ASML:s vd och koncernchef, Peter Wennink, i pressmeddelandet.

Beskedet om investeringen kom efter att de sista pusselbitarna börjat läggas till den amerikanska lagstiftningen Bipartisan Innovation Act.

Biden-administrationen har sedan dag ett lovat att stärka vår inhemska tillverkningsekonomi och hålla vårt land säkert. Och för att uppnå dessa mål är avancerade halvledare gjorda här i USA en viktig del. Att ASML väljer USA som sitt hem för halvledare är vi oerhört tacksamma för, säger biträdande handelssekreterare Don Graves i pressmeddelandet.

Flaggade för långvarig brist på halvledarutrustning

ASML uppgav i slutet på mars i år att man har svårt att hänga med i efterfrågan från kunderna. Wennink berättade för Financial Times att man då förväntade sig att bristen på produktionsutrustning skulle hålla i sig i två år. Detta på grund av försörjningsstörningar.

Det kommer att råda brist nästa år, och under året därefter. Vi kommer att leverera fler maskiner det här året jämfört med fjolåret, och fler nästkommande år än i år. Men det kommer inte räcka till ändå. Vi behöver öka kapaciteten en bra bit över 50 procent. Och det kommer ta tid, sade Wennink till tidningen.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons