Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 april 2003

NOTE säger JA till euron

Den 14 september fÄr svenska folket rösta ja eller nej i frÄgan om euron ska införas som valuta. I en debattartikel sÀger NOTE AB:s ledning och metallklubb gemensamt JA till euron.
NOTE:s fackliga företrÀdare och ledningen menar följande:

Inför den viktiga folkomröstningen om euron Àr det angelÀget att alla har klart för sig att det faktiskt Àr tvÄ alternativ vi stÀlls inför. Ingen fÄr tro att ett "ja" innebÀr förÀndring medan ett "nej" Àr en röst för att bevara saker som de Àr. Sverige, Europa och vÀrlden förÀndras stÀndigt - oavsett hur vi röstar.

Redan i dag anvÀnds euron i 12 lÀnder och av 300 miljoner mÀnniskor. Inom nÄgra fÄ Är kan det vara ytterligare 10 lÀnder och 75 miljoner européer, som Àr med i EU och anvÀnder euron. Ingenstans i dessa lÀnder verkar man ha mÀrkt av de negativa effekter som det i den svenska debatten har hotats med skulle drabba de som inför euron. Ingen ökad arbetslöshet, inga ökade klassklyftor, inga kvinnor som tvingas "tillbaks till spisen".

Dessa lÀnder har vÄgat ta steget, vad riskerar vi dÄ skall hÀnda med vÄrt Sverige om vi röstar nej.
Först och frÀmst kan man konstatera att det i Sveriges riksdag Àr vÀnsterpartiet och miljöpartiet som stÄr för det hÄrdaste motstÄndet mot den gemensamma valutan. Lyfter man blicken utanför de parlamentariska församlingarna sÄ Àr det extremisterna i svensk politik som sÀger nej till euron. SÄvÀl Sverigedemokrater, Nationaldemokrater och kpml(r) har nu dragit igÄng sina egna nej-kampanjer. Vad som förenar dem Àr en romantiserad och föga realistisk syn pÄ nationalstaten och Sveriges sjÀlvstÀndighet i en internationell vÀrld.

Vi mÄste ocksÄ vara medvetna om hur ett nej i folkomröstningen kommer att uppfattas av omvÀrlden. Vi pÄstÄr oss genom ett nej veta bÀttre Àn de flera hundratals miljoner européer som redan har, eller Àr pÄ vÀg att införa euron. Vi sÀtter oss medvetet pÄ ÄskÄdarlÀktaren och lÄter andra fatta beslut om EU:s och eurosamarbetets framtid - som ju givetvis kommer att fortsÀtta och pÄverka oss, Àven om vi stÀller oss vid sidan. Vi riskerar att se Ànnu fler svenska företag flytta ut huvudkontor och lÀgga all produktion och tillverkning utanför Sverige samt att fÀrre utlÀndska företag vÀljer att etablera sig hÀr. Vi riskerar arbetstillfÀllen, skatteinkomster och tillvÀxt - och i förlÀngningen alltsÄ vÄr vÀlfÀrd.

Är vi verkligen beredda att ta dessa risker eller skall vi vara med och pĂ„verka det som pĂ„verkar oss?

SjÀlva vÀljer vi det trygga alternativet och tÀnker rösta och verka för ett JA till euron, ett ja till Europa och ett ja till en samverkan med demokratiska stater.

Sten Dybeck, Styrelseordförande NOTE AB
Mats Hultin, VD NOTE NorrtÀlje
Björn RilegÄrd, Sales Manager NOTE Kista
José Castro, Ordförande Metall NOTE Norrtelje
Gerd Levin-Nygren, VD NOTE Torsby
Magnus Ryhlander, Ordförande Metall NOTE Torsby
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2