Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Evertiq
Teknik |

Hållbarheten spetsar till kompetensbehovet

Vi befinner oss mitt i en teknologisk omställning där elektrifieringen växer sig allt starkare. Detta känns av hos både fordonsindustrin och elektronikindustrin i Sverige där kompetensbehovet spetsas till. Det framgick under en paneldebatt på Elektronikmässan i Kista den 16 juni.

Brist på komponenter, ökad implementering av elektronik i industrins produkter och kompetensförsörjningen var de tre stora huvudämnena som behandlades under paneldebatten i torsdags på Elektronikmässan i Kista. Det sistnämnda området lockade fram extra nerv hos paneldeltagarna.

Urban Bilstrup, till vardags universitetslektor vid Akademin för informationsteknologi, Högskolan i Halmstad, uppgav från scenen att vi står inför en av de största transformationerna i modern tid. Som Evertiq tidigare har rapporterat om växer elektrifieringen av fordonsflottan snabbt framåt, både i form av fabriker och hos bolagen med utfasningar av fordon med förbränningsmotorer.

Men att hitta kompetens på marknaden för detta kan liknas närmast vid att hitta en nål i en höstack, menar Peter Bryntesson, Senior project leader and advisor på Fordonskomponentgruppen, en av paneldeltagarna.

"Det pågår ett stort arbete med att kompetensväxla befintlig personal," sade Bryntesson och lyfte fram en undersökning från 2019 bland de stora OEM:erna där kan kom fram till att 30'000 till 40’000 ingenjörer inom landets fordonsindustri behöver kompetensväxla fram till och med 2025. 

"Att bygga en bil eller konstruera ett fordon kommer se helt annorlunda ut från 2025 och fram till 2030”, sade Bryntesson från scenen.

Den svenska elektronikindustrin växer sig större i och med att mer elektronik bakas in produkterna, till exempel fordon. Mikael Joki, vd för Eskilstuna Elektronikpartner (EEPAB), tycker att man ur ett kompetensperspektiv inom elektronikindustrin borde kompetensförsörja hela värdekedjan, och inte enbart i toppen av den. Från montering, till forskning. 

Något som han även tryckte på var att bygga ett större för teknik och elektronik, både i ett tidigt skede och för personer som slussas ut ur akademin. Särskilt bland tjejer, menar han. 

"Vi är en mansdominerad bransch, och det måste vi ändra på."

Joki ser även att kompetensbehovet spetsas till av utrullningen av nya teknologier.

"Nya kompetenser växer fram i och med elektrifieringen. Tittar man på montering innebär det att vi får otroligt komplexa montage, med systemspänningar på upp emot 800 volt. Det är otroligt viktigt att veta vad man gör för att hantera detta på ett korrekt sätt," sade Joki från sin del av scenen.

Joki lyfte fram kompetensbehovet även ur ett hållbarhetsmässigt perspektiv.

"En kompetens som vi har för lite av i det här landet är att konstruera produkter som ska tillverkas på ett hållbart sätt och som ska återvinnas över tid.

Vd:n fick stöd av Bryntesson från Fordonskomponentgruppen, som flikade in med en kommentar.

"Det är jätteviktigt, detta. Fordonsindustrin har under 50 år konstruerat för att sätta ihop saker, och sen ska det skrotas och köpas in nytt. Hållbarheten, med elektrifiering och självkörande bilar, skapar en helt ny kompetens även där," sade Bryntesson.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-1
Annons
Annons