Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Sinf (används i illustrativt syfte)
Teknik |

Europeisk hubb för digitalisering etableras i Sydsverige

Ingår i ett nyetablerat europeiskt nätverk av digitala innovationshubbar där kompetens och resurser samlas för att stödja digitala omställning av små- och medelstora företag samt offentlig sektor.

Uppdaterad; 2022-06-23 09:54

EU-kommissionen har utsett DigIT Hub Sweden till en Europeisk Digital Innovationshubb (EDIH). Det framgår av ett pressmeddelande.

Av 283 kandidater i Europa blir sydsvenska DigIT Hub Sweden en av fyra EU-finansierade hubbar som placeras i Sverige.

Det har varit en gedigen ansökningsprocess och stor konkurrens bland de sökande kandidaterna. Vi är därför extra stolta över att kunna dela glädjebeskedet, som innebär att vi får ytterligare möjligheter att stötta och accelerera digitalisering i Sydsverige. Samtidigt har vi chansen att erbjuda regionens spetskompetens ut i Europa, och få tillgång till den samlade digitaliseringsexpertis som finns i det europeiska nätverket av digitala innovationshubbar, säger Britta Duve Hansen, senior projektledare för DigIT Hub Sweden, i pressmeddelandet.

Hubben kommer fungera som ett center för digitalisering, dit organisationer kan vända sig för att få tillgång till kunskap, testmiljöer, rådgivning eller finansiering. Tematiskt ligger fokus på omställningen mot smart industri och smarta städer.

"För den tekniska specialinriktningen av DigIT Hub Sweden har vi utgått ifrån det stora kluster av kunskap som finns kring Internet of Things (IoT) i södra Sverige. Här finns förstås inte minst arvet från mobilindustrin (som fortfarande finns på plats men i mindre skala), där många experter och utvecklare gått vidare till andra sektorer och en myllrande uppstarts-scen, säger Ola Svedin, vd för Mobile Heights, till Evertiq i ett svar per mejl, och tillägger:

"Den gemensamma nämnaren ur tekniksynpunkt är alltså IoT, där DigIT Hub Sweden är särskilt starkt. Här ingår kretsutveckling (halvledare), elektronikutveckling och mjukvara för inbyggda system och även mjukvara på högre system"

Bakom DigIT Hub Sweden, som koordineras av Mobile Heights, står 29 organisationer och samarbetspartners med komplementär expertis och geografisk spridning i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Bland dessa återfinns bland andra RISE, Sigma Connectivity och kontraktstillverkaren Scanfil.

Luciano Pasquariello, stationerad i Malmö som Scanfils Global Sales Manager, skriver i ett mejl till Evertiq att bolagets engagemang i DigITHub Sweden omfattar dels kontraktstillverkarens interna arbete att digitalisera tjänster, processer, med mera, för mer (och fler) överskådliga mätvärden, ökad transparens och riskminimering. 

"Scanfil har redan en ganska avancerad ”roadmap” som knyter ihop ny teknik (cobots, självgående truckar, med mera) med molntjänster som håller kunder och medarbetare informerade och i slutändan underlättar verksamheten och lyfter fram proaktivitet," fortsätter Luciano, och tillägger att DigIT HUB även kan underlätta kontakten och samarbetet med bolagets underleverantörer.

Tillsammans bildar organisationerna ett icke vinstdrivande konsortium som har i uppdrag att driva hubben under minst tre års tid med en budget på cirka 65 miljoner kronor.

Hubben förväntas vara fullt operativ under hösten 2022, men redan nu kan man som organisation ansöka om att få hjälp med sin digitalisering.

Förutom DigIT Hub Sweden har tre andra hubbar etablerats i Sverige. Genom programmet för ett digitalt Europa (DIGITAL) räknar EU-kommissionen initialt med att 136 EDIH:s kommer att finansieras runt om i Europa med inriktningar som kompletterar varandra.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2