Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Aerospacelab
Elektronikproduktion |

Här byggs Europas nästa jättefabrik för satelliter

Belgiska Aerospacelab utökar sitt inhemska produktionsnätverk med en ”megafabrik” som ska kunna tillverka 500 satelliter per år. En kapacitet som hävdas göra anläggningen till den största i Europa i sitt slag.

Uppdaterad; 2022-06-23 09:32

Fabriken kommer att byggas i Sambrinvest, Charleroi, cirka fem mil från den befintliga fabriken Monnet Center facility i Ottignies-Louvain-La-Neuve, där kapaciteten ligger på 24 satelliter per år. Det framgår av ett pressmeddelande.

Charleroi-fabrikens totalyta uppgår till 16’000 kvadratmeter, inräknat 6’000 kvadratmeter ISO7-certifierat renrum och ett labb på 3’000 kvadratmeter. Monnet-anläggningen uppgår till 2’000 kvadratmeter, med 600 kvadratmeter renrum och 500 kvadratmeter labb.

Satelliterna som kommer tillverkas i Charleroi väger mellan 150 och 700 kilogram, medan satelliterna i grannfabriken väger mellan 150 och 400 kilogram.

Bolaget vittnar om en ökad efterfrågan på satelliter, och räknar med att den förblir hög under de kommande tio åren. För att säkra detta har man även tagit in 40 miljoner euro i en investeringsrunda, genomfört i februari 2022, för att trappa upp kapaciteten.

Vi har inspirerats av fordonsindustrin, där standardiserade produkter fortfarande har möjlighet att anpassas för specifika behov. Vi etablerar satellittillverkningsanläggningar, kompletta med produktionslinjer som använder "off-the-shelf"-komponenter. Både på fabriken i Ottignies-Louvain-la-Neuve och på megafabriken i Charleroi äger och driver vi alla testanläggningar relevanta för satellittillverkning, vilket främjar den vertikala integrationen som ger oss flexibilitet, säger Aerospacelabs vd och grundare, Benoît Deper, i pressmeddelandet.

Produktionsstarten för fabrikerna är satta till tredje kvartalet 2022 i Monnet, följt av första kvartalet 2025 i Charleroi. Bolaget räknar med att de första satelliterna lämnar monteringslinjen vid den nya fabriken i början av 2025.

Evertiq kontaktade bolaget per mejl med frågan hur många arbetstillfällen som kommer behövas till fabriken i Charleroi och fick till svar att antalet ligger i spannet 400 till 500 personer, primärt med tekniska jobbprofiler. 

Majoriteten av personalbehovet i Charleroi kommer vara montörer och tekniker, varav resterande del anställs inom kvalitetssäkring, logistik, material, ekonomi, marknad och personal. För fabriken i Louvain-La-Neuve siktar vi på att anställa omkring 25 tekniker/ingenjörer mot slutet av 2023 för att nå produktionsnivåerna, skriver bolaget i ett svar till Evertiq. 

Aerospacelabs satellitverksamhet täcker in design, prototyper, hårdvarutest och tillverkning av enskilda satelliter och till konstellationer. På frågan om bolaget har några planerade leveranser till uppskjutningar är så fallet. 

Rörande satelliter som är schemalagda för uppskjutning tillverkar Aerospacelabs för närvarande två satelliter till ESA, planerade till 2024, skriver bolaget. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-1
Annons
Annons