Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Eskilstuna Logistik & Etablering
Elektronikproduktion |

Northvolt-leverantör växer sig större i Eskilstuna

Det har hänt en hel del hos det kinesiska batteriföretaget under det innevarande året. Den Northvolt-förknippade tillverkaren av separatorfilm för litiumbatterier utökar sin personalstyrka, tecknar nya leverantörsavtal och förmedlade så sent som i dag om ett nytt markavtal med Eskilstuna kommun.

Enligt ett pressmeddelande från Eskilstuna kommun från mars i fjol har Senior Material planen att etablera sig som om en av Europas största fabriker för separatorfilm för litiumbatterier. Det framgick att företaget vill resa en produktionsanläggning på 70’000 kvadratmeter, investera 2,5 miljarder kronor fram till 2025 och erbjuda upp emot 600 arbetstillfällen.

Men företaget fortsätter att växa i kommunen. Efter att ha slagit upp portarna i slutet på fjolåret har man enligt ett dagsfärskt pressmeddelande ingått ett nytt markavtal och en avsiktsförklaring med Eskilstuna kommun. Dessa ska säkerställa vidare expansion och möjliggör ytterligare en fabrik samt företagets europeiska huvudkontor med säte i Eskilstuna.

Markavtalet avser 40’000 kvadratmeter och ger Senior Material en totalyta på 19 hektar för storskalig industri. Men det är mer yta på gång. Företaget och Eskilstuna kommun har nämligen ingått en avsiktsförklaring om ytterligare 19 ha mark, som ska detaljplaneläggas.

Vi är mycket nöjda med den hjälp och det stöd vi fått från kommunen, sedan vi började bygga vår första fabrik i Europa här i Eskilstuna. Seniors strategiska mål är att bli marknadsledande och en naturlig del av den europeiska batteriindustrin. Ytterligare markreservation för utbyggnad är ett resultat av det goda samarbetet med Eskilstuna kommun och ett viktigt steg för att bli en ledande aktör i Europa, säger Jijun (Kevin) Zhu, VD Senior Material (Europe) AB, i pressmeddelandet.

Leverantör till Northvolt – och Freyr

Industrianläggningarna kommer att förse bland andra Northvolt med separatorer till deras nybyggda gigafabrik i Skellefteå. Via Eskilstuna Kombiterminal kommer både råvaror som färdiga produkter att transporteras till och från Eskilstuna. Företaget breddade så sent som i mitten på juni sitt kundnätverk genom ett leverantörsavtal med den norska Northvolt-konkurrenten Freyr gällande råmaterial. Avtalet gäller fram till och med 2028, varefter Freyr kan nyttja en option för förlängning fram till och med 2031.

Överenskommelsen säkrar att vi inte tappar takt när det kommer till nödvändigt separator-material inför produktionsstarten vid vår kundkvalificeringsfabrik samt gigafabrikerna 1 och 2, säger Dr. Tilo Hauke, EVP of Supply Chain Management på Freyr, i ett separat pressmeddelande.

Ska gå från 40 till 600 anställda på tre år

Verksamheten i Eskilstuna kommer, som tidigare nämnt, att erbjuda mellan 500 och 600 nya arbetstillfällen. Enligt ett Linkedin-inlägg från rekryteringsverktyget Yobber ska företaget, sedan dörrarna slogs upp, gå från 40 till 600 anställda på tre år. Cecilia Vallin, Talent Acquisition and Employer Branding Specialist på Senior Material (Europe) AB, berättar i inlägget att man är ”på jakt efter ingenjörer och bra folk med rätt mindset”.

”Vi siktar på att bli en storskalig verksamhet inom relativt kort tid och det är superviktigt att vi har rätt folk på rätt plats, med rätt driv, säger Cecilia i inlägget, i vilket det framgår att företaget har planer på att bygga fler fabriker,” antingen i Sverige eller Europa.

Vi är glada över att kunna hjälpa Senior i sin fortsatta expansion. Företaget är centralt för att klara elektrifieringen globalt. Det är en stor aktör i Europa med säte i Eskilstuna. För vår kommun handlar det om flera hundratals jobb och inte minst framtidstro. Jag är stolt över att Senior valde Eskilstuna, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna, i dagens pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons