Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Niroworld Dreamstime.com
Komponenter |

Johan Carlström döms för grovt insiderbrott

Fingerprint Cards tidigare vd, Johan Carlström, döms av Stockholms tingsrätt till fängelse för grovt insiderbrott, rapporterar flera medier.

Johan Carlström, tidigare vd för Fingerprint Cards, döms av Stockholms tingsrätt till fängelse i 1,5 år för fyra grova insiderbrott, skriver nyhetsbyrån TT, enligt flera rapportering från nyhetsmedier. 

Tingsrätten förmedlade i dag ett pressmeddelande där man dömer en person för grovt insiderbrott avseende insiderinformation om Fingerprint Cards AB. Där framgår det att tingsrätten vid bestämmande av fängelsestraffets längd, i mildrande riktning, tagit hänsyn till den ovanligt långa tid som har förflutit mellan gärningarna och domen.

I pressmeddelandet framgår det att insiderhandeln har skett en relativt kort tid innan bolaget i pressmeddelanden har lämnat information om nya ordrar. Insiderinformationen har vid ett tillfälle även handlat om ett annat bolags lansering av en ny mobiltelefon innehållande Fingerprint Cards AB:s teknik. 

Med hänsyn främst till att värdepappershandeln har avsett betydande belopp och genomförts av en person i ledande ställning har tingsrätten bedömt att det är fråga om grovt insiderbrott vid samtliga tillfällen, fortsätter tingsrätten. 

Vidare framgår det att Johan Carlström ska betala tillbaka de vinster han har gjort på insiderhandeln, vilket handlar om cirka 1,5 miljoner kronor.

Det går att läsa att åklagaren vid tre andra tillfällen inte har lyckats styrka att det har varit fråga om insiderhandel vid dessa tillfällen. Tingsrätten frikänner därför Carlström i fråga från tre påstådda fall av insiderhandel.

Eftersom han delvis frikänns ska han få ersättning från staten med 2,2 miljoner kronor av de totala kostnaderna om cirka 7,5 miljoner kronor för hans försvar.

Rättegången inleddes i vår, sju år efter att åtalet kom, 2015. Johan Carlström hävdar att han är oskyldig, och till och med gjort förlust på de utpekade affärerna, skriver TT.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons