Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Optronic / Lumito (montage)
Elektronikproduktion |

Optronic växer inom medtech med certifiering – och kund

Skellefteå-företaget Optronic inleder arbetet för att återigen certifiera sig enligt ISO 13845, som gäller medicinsk teknik. Initiativet är en del i företagets satsning för att växa inom medtech, där företaget har tecknat ett samarbetsavtal med Lumito.

Certifieringen av den medicintekniska ISO-standarden 13845 underlättar kravställningen som kunderna möter i sina led, säger Joacim Lindström, vice vd på Optronic, i ett pressmeddelande.

Ett exempel är det senaste tillskottet på kundsidan, Lumito, som nyligen certifierades enligt samma standard, förklarar han.

Det är en fördel för dem att ha leverantörer som arbetar efter samma standard. För oss är det också bra timing, då vi har en samarbetspartner som nyligen certifierats och som vi kan ha ett utbyte med under processen, säger Lindström i pressmeddelandet.

Avtalet med Lumito gäller slutdesign, industrialisering samt produktion av optiska analysinstrument, så kallade WSI-scannrar (Whole Slide Imaging Scanner).

Optronic är en strategiskt värdefull samarbetspartner och jag ser fram emot vårt gemensamma arbete med att färdigställa den slutgiltiga designen av Lumitos scanner och produktionsplanering. Genom avtalet med Optronic har vi planenligt tagit ytterligare ett steg mot den planerade kommersialiseringen i slutet av året, säger Lumitos vd, Mattias Lundin, i ett separat pressmeddelande.

Scannern som Optronic kommer att hjälpa till att kommersialisera gör det möjligt för patologer att ta digitala bilder av vävnader. Den kan även ta bilder av traditionellt infärgade vävnadsprover, vilket görs med så kallad hematoxylin-infärgning och immunohistokemi.

Vi har identifierat medtech som ett intressant segment för oss då det är ett område där utvecklingen går mot en ökad användning av optisk mätteknik. Vi har också sedan tidigare ett flertal erfarenheter inom området och är trygga med att vi kan möta de krav och riktlinjer som ställs i branschen, säger Ulrik Stenbacka, vd på Optronic, i ett pressmeddelande.

Arbetet med att certifieras har inletts och kommer att ta upp till ett år att färdigställa. En del av det som tar tid handlar om externa granskningar och själva certifieringsprocessen, som genomförs i flera steg.

Certifieringen innebär dock inga investeringar i hårdvara eller utrustning, berättar Lindström..

Hårdvaran och utrustningen som krävs har vi redan sedan förra gången vi var certifierade mot denna standard. Vi ser detta främst som en investering i kunskap där vi vässar våra strukturer och processer just för den här typen av produktion. Vi har mycket på plats genom vårt löpande kvalitetsarbete och den tidigare certifieringen vilket gör att vi kan genomföra arbetet relativt fort, säger Lindström. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-26 09:38 V22.4.33-1
Annons
Annons