Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Inission
Elektronikproduktion |

Inission: Vi vill leverera men förhindras av materialbrister

Vi har lämnat ett 2021 kantat av utmaningar bakom oss. Men hur har bolagen inom den svenska elektronikindustrin hanterat det första halvåret 2022? Hos Inission berättar man om en stor orderbok, men att materialbrister allt för ofta förhindrar leverans.

Hur har det första halvåret behandlat er verksamhet?

När man inte trodde det kunde bli mer utmanande så har det blivit det. Samtidigt är det en väldigt ambivalent upplevelse då vi har en glädjande stor orderbok, helt enorm. Vi vill leverera men förhindras allt för ofta av materialbrister, på alla fronter. För det första driver detta upp lagret som kräver stora mängder rörelsekapital och för det andra så sänker det effektiviteten, att jaga material och att stanna och stoppa produktionsprocessen kostar, säger Olle Hulteberg, Inissions styrelseordförande, till Evertiq per mejl.

Vilken specifik händelse skulle ni säga har haft störst påverkan på er verksamhet under perioden?

Mycket svårt att välja ut en specifik händelse. Vi är i bransch som kräver slimmade och effektiva processer och den situation som vi nu upplever är ett undantag och en avvikelse som vi egentligen inte är riggade för. Till exempel skulle vi kunna sätta hur mycket resurser som helst på inköp, säger Olle.

Hur ser utsikterna ut för verksamheten när vi kliver in i den andra halvan av året?

10’000-kronorsfrågan, som det heter, är hur mycket luft det finns i orderböckerna. Vi frågar våra kunder och de bekräftar att det är verkliga behov men det är klart att man blir fundersam, säger Olle, och tillägger:

Det finns en vedertagen effekt som kallas bullwhip-effekten, liksom en liten rörelse fortplantar sig och blir större, kan en mindre störning få oanade effekter i en försörjningskedja då våra ERP-system reagerar. Detta är ett exempel på en effekt som är svår att identifiera, avslutar Olle Hulteberg. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons