Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© STMicroelectronics
Elektronikproduktion |

STMicro bygger ut i Crolles – med GlobalFoundries

Bolagen har slutit ett samförståndsavtal om att bygga en ny 300-millimeters-fabrik i nära anslutning till STMicroelectronics befintliga anläggning i Crolles, Frankrike.

Syftet med fabriken är att avancera ekosystemet för FD-SOI-processer, skriver bolagen i ett pressmeddelande, som tillsammans ska erbjuda ett "brett teknologiutbud" till applikationsområden så som automotive, IoT och kommunikationsinfrastruktur. Detta sägs inkludera GlobalFoundries FDX-teknologi, samt STMicros portfölj ned till 18nm. 

Fabriken förväntas nå full kapacitet 2026, och en årlig wafer-kapacitet på 620'000 vid full utbyggnad. Kapacitetsfördelningen uppges då ligga på 58 procent från GF:s håll, medan STMicro landar på 42 procent. 

Vidare framgår det att fabriken kommer generera nyanställningar, omkring 1'000 i direkta tjänster. 

STMicroelectronics vd, Jean-Marc Chery, uppger i pressmeddelandet att bolaget redan har en "unik position" vid sin befintliga 300-millimeters wafer-fabrik i Crolles, men att utbyggnaden stärker positionen ytterligare. 

Vi fortsätter att investera även i vår nya wafer-fab i Agrate, Italien, som rampar upp under första halvåret 2023 och förväntas nå "full saturation" i slutet av 2025, men också i vår vertikalt integrerade tillverkning av kiselkarbid och galliumnitrid, säger vd:n i pressmeddelandet. 

Thomas Caulfield, vd för GlobalFoundries, berättar att bolagets kunder eftersöker ytterligare tillgång till kapacitet för 22FDX inom fordons- och industriapplikationer. 

Vi får, genom fabriken, dedikerad foundry-kapacitet för våra kunder, samtidigt som vi kan accelerera tillväxten och får möjligheten att skala upp kapaciteten för vår 22FDX-plattform, skriver Caulfield. 

Bolagen uppges ha fått "betydande statligt ekonomiskt stöd" från Frankrike för fabriken.


Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons