Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© MMAB
Mönsterkort |

MMAB: "Har aldrig börjat ett år bättre än 2022"

Vi har lämnat ett 2021 kantat av utmaningar bakom oss. Men hur har bolagen inom den svenska elektronikindustrin hanterat det första halvåret 2022? Hos mönsterkortstillverkaren MMAB berättar man om en liten trevande start i januari som sedan övergick i en rejäl tempoökning.

Hur har det första halvåret behandlat er verksamhet?

Trots rådande situation lämnar vi ett otroligt starkt 2021 bakom oss, ett av de bästa åren någonsin. Med det i ryggen gick vi in i 2022 med stora förhoppningar och en stark tilltro till vårt koncept, och detta trots vetskapen om branschens utmaningar. Blickar vi tillbaka på årets första fem-sex månader, så minns vi en liten trevande start i januari som sedan övergick i en rejäl tempoökning som varat maj ut. I juni har vi haft ett mer normalt tempo på nivåer enligt prognos och vi känner samtidigt av en aning svagare period jämfört med tidigare månader.Men när vi summerar första halvåret så bekräftas våra förhoppningar, vi har nämligen aldrig någonsin börjat ett år bättre än 2022. Riktigt kul att vi belönas med en god start på året, vilket är ett kvitto på att vårt koncept med vår svenska fabrik i kombination med trading verkligen uppskattas, säger MMAB:s vd, Tobias Hjelm, till Evertiq per mejl. 

Vilken specifik händelse skulle ni säga har haft störst påverkan på er verksamhet under perioden?

Ser vi tillbaka så var det en del utmaningar inledningsvis, främst kopplat till frakter. Vi har relativt mycket gods som flygs hem, vilket påverkades ganska mycket genom fraktbolagens viktbegränsningar. Ingen större påverkan för våra kunder, men det gjorde att vissa leveranser fick en liten fördröjning och fick planeras om. Sedan hade vi en nedstängning av Shenzhen i mitten av mars som hade vissa effekter. Vi klarade oss ganska lindrigt undan och de flesta av våra samarbetspartners kunde fortsätta driften utan några större problem. Visst gav det en liten back-log, men inget som påverkade i stort. Just dessa problem med viktbegränsningar och nedstängningar gjorde även att vi fick fler och större förfrågningar till vår fabrik. Detta resulterade i både nya kunder och nya affärer samt en riktigt god beläggning i Malmöfabriken. Summerat kan man säga att de relativt små utmaningarna vi hade med flygfrakt och nedstängning istället gav oss möjligheter i vår fabrik, berättar Tobias. 

Hur ser utsikterna ut för verksamheten när vi kliver in i den andra halvan av året?

Vi lutar oss fortfarande mot en riktigt stark orderstock, där mycket redan är bokat för Q3 och Q4, så sett utifrån orderstocken så ser det ljust ut. Lägger man sedan till starten på året så är det såklart lockande att hoppas på en lika god andra halva av året, men det tror jag spontant blir svårt. Många av våra kunder har fortsatta utmaningar vilket orsakar fördröjningar i nya projekt och det påverkar såklart oss också. Detta kommer vi leva med ett tag till och definitivt resten av året. Tittar man även på konjunkturläget och på materialbrister som uppstått i spåren av både krig och pandemi, så är det svårt att ha en allt för optimistisk prognos inför hösten. Men vi ser också ljusglimtar, där framförallt materialförsörjningen till vår egen fabrik stabiliseras, men också att ledtiderna för fabrikerna i Kina förbättras. Det gör såklart livet lite enklare, men pandemin har också lärt oss hur snabbt det kan vända och hur känslig försörjningskedjan är, så det gäller att vara alert och snabbfotad, så även i höst. Med det sagt så ser vi fram emot en utmanande höst, kanske inte lika stark som första halvåret, men ändå med en viss optimism. För helt klart kommer vi att göra ett väldigt fint 2022, oavsett hur hösten blir, avslutar Tobias Hjelm. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons