Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Syntronic
Elektronikproduktion |

Satsningen i Kumla har varit gynnsam för Syntronic

Det har gått ett och ett halvt år sedan Syntronic meddelade om en storsatsning på kretskortstillverkning i Kumla. Det talades även om nytt koncept för att stärka fabrikens produktionsmässiga konkurrenskraft. Och hittills har det gynnat verksamheten, berättar Andreas Asplund, Account Manager på bolaget.

Enligt ett pressmeddelande från vintern 2020 skulle Kumla hantera stora volymer med särskild fokus på kretskortstillverkning, serieproduktion och ytmontering. Produktionsenheten i Sandviken kommer parallellt inrikta sig på avancerad mekanik och andra typer av expertisområden i blandade volymer.

Kumla-fabriken lanserade samtidigt ett koncept som bland annat skulle konkurrera med utlandet. Något som verkar ha tjänat verksamheten väl, berättar Andreas Asplund, Account Manager på Syntronic, under ett samtal på Elektronikmässan i Kista.

Väldigt bra, vi taktar på och har fått ett flertal nya kunder, som ser den höga teknikkompetensen vi har i landet och vill utnyttja deb, så det har gynnat oss, säger Andreas till Evertiq. 

Beläggningen vid fabriken har inte varit något att klaga på, heller.

Trots coronapandemin och det pågående världsläget fortsätter vår verksamhet att utvecklas i en positiv riktning, nu mer än någonsin.

Nya kontrakt inom telekom

Syntronic skrev i samband med Kumla-satsningen att man hade säkrat kontrakt med Saab, och senare satellitföretaget Ovzon. Sedan dess har bolaget skrivit nya kontrakt med olika kunder.

Dels inom telekom. Och då är det inte enbart telefoni, utan även satellitkommunikation där kunder vill ha sin utrustning producerad av oss. Kretskorten är med, men vi utför också final assembly med allt ifrån inköp, till leverans ut till kund, berättar Andreas och fortsätter:

Vi har även andra typer av uppdrag inom kommunikation än radiobaser och master, till exempel kommunikation över tåg så att 5G ska fungera där. Sedan ser vi även att det rör på sig inom industri och automotive. 

Nya specialiserade beställningar från kunder inom telekomsegmentet har resulterat i nya maskininvesteringar – nya lödningar med kvävgas och ny reparationsutrustning för att nämna några exempel, skriver bolaget i ett mejl till Evertiq.

Komplexitetsbehovet har gjort att vi har behövt uppgradera maskinerna, kombinerat med efterfrågan och volymer. Där känner vi oss trygga nu, säger Andreas.

Har blivit fler i Kumla

Syntronic gick vintern 2020 ut med att det skulle bli nya jobb, både i Kumla och i Sandviken. Evertiq fick då till svar att det är för tidigt att kunna ge exakta siffror på detta, men att bolaget kommer att behöva utöka med både befintlig och ny kompetens på båda siterna.

På frågan hur många som har tillsatts i Kumla inom produktion bad Syntronic att få återkomma med närmare siffror, och skriver senare i ett mejl till Evertiq att man i dag är ”en handfull fler personer i produktionen” i Kumla sedan flytten till de större lokalerna. Det totala antalet i fabriken uppges i dag ligga på omkring 50 till 60 personer.

Syntronics tidigare lokaler hade en yta på 2’500 kvadratmeter. De nya ger möjligheten att växa till en fördubblad yta. Bolaget använder för närvarande cirka 3’500 kvadratmeter av de cirka 5’000 som finns till förfogande.

Vidare skriver Syntronic att man inom produktionssegmentet ökade omsättningen med tio procent det här året. Totalt, sett till samtliga segment, ökade omsättningen med 35 procent – beskrivet som ett rekordår.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons