Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© STMicroelectronics (montage)
Komponenter |

Framstegen i Norrköping placerar STMicro i en bra sits

STMicroelectronics förvärv av Norstel är en av de senaste årens stora branschhändelser. Nu, snart tre år senare, har anläggningen bockat av en milstolpe i form av kiselkarbidskivorna på 200 millimeter. Evertiq satte sig ned med bolaget för att få en närmare bild av framstegen, kvalitetsstatusen och varför det är skönt att inte längre ”trolla med knäna”.

Det har snart gått ett år sedan STMicroelectronics meddelade att att man tillverkat de första 200-millimeters kiselkarbidskivorna vid sin anläggning i Norrköping, Sverige. Övergången till det större formatet beskrevs som en viktig milstolpe i kapacitetsuppbyggnaden för ST:s kundprogram inom fordons- och industrisektorn.

Carlo Riva, ST Silicon Carbide AB Director, berättar för Evertiq under ett samtal på Elektronikmässan i Kista att arbetet i Norrköping inleddes kort efter att förvärvet av Norstel slutfördes, i december 2019. Ett och ett halvt år senare var de första prototyperna klara.

Skivorna sades ha en mycket hög kvalitet, med minimala kristallförskjutningsfel. Här pekade man på den expertis som byggts upp vid anläggningen samt SiC-teknologin som utvecklats av STMicroelectronics Silicon Carbide AB (det vill säga gamla Norstel AB) som den bakomliggande anledningen till den låda defektgraden.

Målet med åtta tum var att likställa skivorna med produktiviteten, kvaliteten och kostnaden hos sex tum. Det finns en del saker att arbeta på, men här tycker jag att vi har varit framgångsrika jämfört med tidigare versioner, säger Björn Magnusson, platschef för STMicroelectronics svenska gren, till Evertiq under Elektronikmässan.

Åtta tum har en högre kvalitet i dag än vad sex tum hade vid samma skede i utvecklingen. Och det är resultatet av att vi har lärt oss väldigt mycket på resans gång, samtidigt som vi har en tillverkning som blir mer och mer stabil, tillägger Carlo Riva.

När frågan om vad framtiden hyser för Norrköpings-anläggningen kommer upp på bordet handlar det mycket om att förbättra produktens egenskaper. Enligt Björn finns det hela tiden en ambition att göra förbättringar gällande produktivitet, kostnadseffektivitet och yield, som resulterar i nya generationer.

Även om man i dag har en dislokationsdensitet eller en defektdensitet, som man anser acceptabla för komponenter gjorda i dag, finns det ett starkt driv att göra förbättringar, så som kostnadsaspekten. Vi kommer med största sannolikhet att vara sysselsatta med att röra oss mot nya generationer av åtta tum de närmaste åren, berättar Björn.

STMicroelectronics enhet i Norrköping kommer ha ställt om helt till 8” i slutet av året.

Att vara en del av STMicro-ekosystemet

STMicroelectronics har lagt fram en strategi för kiselkarbidskivor på 200 millimeter, där bolaget bland annat har som mål att inhämta 40 procent av SiC-substraten internt vid 2024, medan resterande del inhämtas externt via avtal med Wolfspeed, SiCrystal, bland andra. Och här spelar Norrköpings-teamet en viktig roll, då man fyller en form av lucka som ett center för utveckling, och som har ett nära samarbete med front end-fab:arna i Catania, Italien och Ang Mo Kio, Singapore.

Integrationen av Norrköping har varit framgångsrik så här långt och gör att vi som bolag i dag sitter i en förnämlig sits, med en förståelse för fler delar i processen som ska leda fram till den slutliga produkten.

Att vara en del av en större organisation har bara varit fördelaktigt, anser Björn.

Man slipper ”trolla med knäna”, som man uttrycker det. Samtidigt som det innebär flera stora förändringar, innebär det en stor trygghet i att det finns färdplaner, ett stort nätverk av expertis och resurser för det man behöver göra och för att utvecklas. Rörande investeringarna som har gått in i Norrköping är de på en nivå som vi aldrig har sett tidigare, berättar Björn, och fortsätter:

Jag vet inte hur det ser ut i andra stora bolag, men för mig, personligen, värmer det att se ett bolag främja och låta sig inspireras av innovation. Jag tycker att vi, och vår kultur, har blivit väl omhändertagna, avslutar Björn Magnusson. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons