Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Stora Enso
Elektronikproduktion |

Northvolt och Stora Enso utvecklar träbaserade batterier

Bolagen ska ta fram batterier med hjälp av ligninbaserat, hårt kol utvunnet ur trä från nordiska skogar. Detta med målet att utveckla världens första industrialiserade batteri med anoder helt tillverkade av europeiska råmaterial.

Stora Enso tillför sitt ligninbaserade anodmaterial Lignode, medan Northvolt står för celldesignen, produktionskonceptet och utvecklingsprocessen, lyder ett pressmeddelande. 

Samarbetet med Northvolt är ett steg mot att tillhandahålla den snabbt växande batterimarknaden med förnybara anodmaterial från träd. Vårt ligninbaserade hårda kol, Lignode by Stora Enso, kommer att tillgodose den europeiska försörjningen av anodråvara. Vi möter behovet för hållbara batterier inom områden som fordon och stationär energilagring, säger Johanna Hagelberg, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso.

Genom samarbetet ges vi möjlighet att utforska ett nytt hållbart råmaterial och utöka den europeiska värdekedjan, samtidigt som vi kan utveckla en billigare batterikemi. Det är en spännande demonstration av hur vår strävan efter en hållbar batteriindustri går hand i hand med att skapa en positiv påverkan både på samhälle och kostnader, säger Emma Nehrenheim, miljö- och hållbarhetschef på Northvolt.

Pilotanläggningen för biobaserade kolmaterial finns på Stora Ensos anläggning i finska Sunila, där lignin har producerats i industriell skala sedan 2015. Brukets årliga produktionskapacitet är 50'000 ton. Koncernen utvärderar även sin första industriella produktion av Lignode i en förstudie för anläggningen i Sunila.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1