Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Infineon Technologies AG – i illustrativt syfte
Analys |

Tre miljoner laddpunkter för elbilar krävs i Sverige fram till 2050

Enligt beräkningar gjorda av Boston Consulting Group (BCG) kommer det att behövas tre miljoner laddpunkter och 600 stationer för vätgastankning i Sverige år 2050 för att möta behovet av den växande elbilsmarknaden.

– Bristen på offentliga laddningsplatser och otillräcklig laddningsstruktur kan komma att avskräcka svenska konsumenter från att köpa elbil, säger Mikael Ternhult, Partner och Managing Director på BCG Stockholm och expert på bilindustrin i ett pressmeddelande.

I dag står transportsektorn för cirka 30 procent av alla utsläpp av växthusgaser i Norden. På marknaden för personbilar ses redan en tydlig övergång bort från förbränningsmotorer, drivet av en växande marknad för elbilar. BCG menar dock att det behövs en snabbare förändring på infrastruktursidan nödvändig för att nå klimatmålen.

BCG har räknat på vilken omställning som behöver göras om vi ska fortsätta resa och röra oss som vi gör idag. För att nå Nordens klimatmål 2050 krävs att tolv miljoner, eller 95 procent, av fordonsflottan i Norden är elektrifierad.

– Det här kräver en betydande investering i infrastrukturen. Vår analys visar att det behövs tre miljoner laddpunkter enbart i Sverige för att klara elektrifieringen av fordonsflottan och därmed nå klimatmålen, säger Mikael Ternhult.

Enligt Energimyndigheten har Sverige i dag 2550 laddstationer med 13,800 laddningspunkter. Det finns därmed ett omfattande behov av en utbyggd infrastruktur för laddning i till exempel bostadsrättsföreningar, vid arbetsplatser och längs med vägnätet. År 2025 förväntas över 90 procent av alla nysålda bilar i Norden vara antingen elbilar eller hybrider, mer än en fördubbling jämfört med år 2020 då motsvarande siffra var 41 procent.

När det gäller lastbilar är eldrift många gånger inte möjligt på grund av hög vikt och längre transportsträckor. Här är vätgas ett alternativ och enligt BCG kommer det att behövas 600 vätgasstationer i Sverige 2050.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons