Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AB Volvo
Elektronikproduktion |

Storskalig batteriproduktion på väg till Mariestad

För att möta den växande efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och maskiner har Volvokoncernen påbörjat processen med att etablera en fabrik för storskalig serieproduktion av battericeller i Sverige.

– Vi vill leda omställningen till ett fossilfritt transportsystem och har som långsiktigt mål att erbjuda 100% fossilfria lösningar till våra kunder. Redan idag ser vi en stor efterfrågan från våra kunder på våra elektriska erbjudanden och vi har en ambition att minst 35% av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Han pekar på att detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda och menar att det är ett naturligt steg för koncernen att inkludera batteriproduktion i framtida industriella system. 

– Vi vill göra detta tillsammans med partners, och vi börjar resan nu, säger Martin Lundstedt.

Skaraborgsregionen i Sverige har pekats ut som en ideal plats för fabriken efter en omfattande lokaliseringsstudie. Den föreslagna siten i Mariestads kommun är även belägen nära Volvokoncernens motorfabrik i Skövde och kan därför dra nytta av existerande industri- och logistikinfrastruktur och spjutspetskompetens inom storskalig avancerad industriproduktion. Volvokoncernens forsknings- och utvecklingscenter samt huvudkontor i Göteborg ligger dessutom endast två timmar bort.

Man siktar på att gradvis öka kapaciteten, för att nå storskalig serieproduktion före 2030. Batterierna kommer att designas specifikt för kommersiella fordonsapplikationer för att stödja den globala utrullningen av elektriska lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och elektriska drivlinor för olika typer av användningsområden.

Etableringen av produktionssiten är dock beroende av godkännande från berörda myndigheter. Exakt var fabriken kommer att byggas kommer att beslutas efter offentligt samråd.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2