Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SweGan
Komponenter |

SweGan tar steget från start-up och scale-up till ett stort bolag

Den svenska tillverkaren av halvledarmaterial har tagit in 100 miljoner kronor i riskkapital. Med den nytankade kassan planerar SweGan att bygga en ny fabrik, växa i antal anställda och öka omsättningen kraftigt.

SweGan har varit verksamma sedan 2014 och har sina rötter i materialforskning på Institutionen för fysik, kemi och biologi i Linköping, där produktionen fortfarande sker. Bolaget tillverkar tredje generationens halvledarmaterial –GaN-on-SiC – där galliumnitrid läggs i ett tunt lager på kiselkarbidskivor. Företaget har en patenterad process för att göra lagret av galliumnitrid tunnare än någon annan tillverkare klarar – detta innebär högre prestanda och är även lite billigare att tillverka.

Nu är det dock dags att skala upp verksamheten. Men en nytankad kassa siktar SweGan högt. De 100 miljoner kronor SweGan tagit in kommer från befintliga ägare, Atlantic Bridge och  Stoaf, Stockholms affärsänglar AB.

– Det här känns fantastiskt. Vi har jobbat stenhårt för det här i ett och ett halvt år och nu är vi äntligen framme och kan ta steget från start-up och scale-up till ett stort bolag, säger Jonas Nilsson, vd för Swegan i ett pressmeddelande från Linköpings Universitet.

Med det nya kapitalet planerar man att bygga en ny produktionsanläggning samt utöka personalstyrkan – SweGan har idag 20-talet medarbetare. Samtidigt sätter man höga mål för omsättningen. På bara några år beräknas den årliga omsättningen öka från 17 miljoner kronor 2021 till 200 miljoner kronor.

– Visionen är att bli världens dominerande tillverkare av GaN-on-SiC. Vi tar redan en ny kund i månaden. Det låter kanske inte så mycket, men då ska man veta att våra kunder är de stora halvledartillverkarna i världen, fortsätter Jonas Nilsson i pressmeddelandet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1