Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Chalmers / Christian Svensson
Teknik |

Autonomt drönarsystem ska rädda liv på haven

Ett helautonomt drönarsystem, utvecklat av ett team från Chalmers, syftar till att öka effektiviteten och reaktionshastigheten i räddningsinsatser till havs.

I samband med flyktingkriser och migrantströmmar har havet varit en återkommande och riskfylld färdväg. Resor med dåliga eller överlastade fartyg har lett till att människor förolyckats till sjöss. 

I projektet ”Quadcopter, fixed wing, and marine drones for search and rescue” utvecklar ett team på Chalmers ett nytt slags helautomatiserat system för sök- och räddningsoperationer. Systemet bygger på ett samarbete mellan både vatten- och luftbaserade drönare som med hjälp av ett kommunikationssystem på egen hand kan söka av ett område, larma myndigheter om människor i nöd och ge grundläggande hjälp innan bemannade räddningsfarkoster har hunnit fram.

Drönarsystemet består av tre samarbetande komponenter – en marin katamaran-drönare som kallas Seacat och som fungerar som bas för de andra drönarna, en flotta av drönare som bevakar det omgivande området och en quadcopter som kan närma sig människor i nöd och leverera tillexempel vårdartiklar eller flythjälpmedel.

– Projektet bygger på den enkla principen att olika drönare har olika fördelar och genom att låta flera olika typer av autonoma drönare samarbeta kan sökeffektiviteten och räddningsinsatsens reaktionshastighet förbättras väsentligt, med potential att rädda fler liv, säger Xin Zhao, post-doc vid avdelningen för strömningslära på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Systemet har utvecklats i samarbete mellan avdelningen för fordonsmekanik och autonoma system och avdelningen för strömningslära på institutionen för mekanik och maritima vetenskaper. Den marina drönaren och de vingförsedda drönarna är designade från grunden, byggda och testade på Chalmers.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1