Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scanfil
Elektronikproduktion |

Scanfil rapporterar starkt andra kvartal

Omsättningen Scanfils andra kvartal 2022 uppgick till en ny rekordnivå och landade till slut på 212,9 miljoner euro – en ökning med 23 procent jämfört med samma period förra året.

Kvartalet har dock bjudit på en del utmaningar då den kinesiska coronastrategin och bristsituationen på komponenter fortsatte att ställa till problem.

– För att möta kundernas efterfrågan var vi tvungna att köpa, framför allt halvledarkomponenter, till ett betydligt högre pris än det normala priset på spotmarknaden. Vi fakturerade våra kunder för de merkostnader som uppstod. Denna typ av tillfällig fakturering påverkade andra kvartalets omsättning med 29,5 miljoner euro. Utan denna tillfälliga fakturering uppgick omsättningen under det andra kvartalet till 183,4 miljoner euro, säger Petteri Jokitalo i delårsrapporten.

Rörelseresultatet under det andra kvartalet uppgick till 10,1 miljoner euro. Rörelseresultatet påverkades negativt av valutakursförluster på -1,4 miljoner euro. Kinas coronastrategi påverkade även lönsamheten för fabriken i Suzhou, särskilt under april. Fabriken har dock återhämtat sig till normal drift och lönsamhet under maj-juni. Scanfil säger att man räknar med att rörelseresultatet utvecklas positivt under andra halvåret. Nettovinsten under kvartalet landade på 7,1 miljoner euro,  en minskning på 17,0 procent jämfört med 8,6 miljoner euro under samma period i fjol.

– Våra kunder indikerar en ytterligare stärkt efterfrågan under andra halvåret. De viktigaste affärsriskerna på kort sikt är relaterade till tillgången på material, särskilt halvledare, utvecklingen av pandemin, särskilt i Kina, och effekterna av kriget i Ukraina, säger Petteri Jokitalo.

Scanfil ändrade omsättningsutsikterna på grund av ökad kundefterfrågan och de högre spotmarknadsinköp som görs. Bolaget förväntar sig att spotmarknadsinköpen kommer att ligga på en hög nivå åtminstone under årets tredje kvartal, men användningen av spotmarknaden och den resulterande tillfälliga faktureringen kommer att minska snabbt i takt med att tillgången på komponenter förbättras.

– Vi uppskattar nu Scanfils omsättning 2022 till 800 – 880 miljoner euro. När det gäller det justerade rörelseresultatet håller vi oss till de tidigare utsikterna på 43 – 48 miljoner euro, förklarar Petteri Jokitalo.

För att möta kundernas ökade efterfrågan såg Scanfil till att lägga vantarna på ny produktionsyta i början av året vid fabrikerna i Atlanta och Wutha. Under våren har tillverkaren även utökat produktionsytan vid fabrikerna i Suzhou och Malmö. Totalt har Scanfil ökat produktionsytan med 11,000 kvadratmeter under 2022.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2