Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Koenigsegg Lightyear
Elektronikproduktion |

Koenigsegg investerar i tillverkare av solcellsbil

Den svenska biltillverkaren Koenigsegg har investerat i Lightyear, en Nederländsk utvecklare och tillverkare av solcellsbilar.

Investeringen beskrivs som en del av ett mer omfattande partnerskap för teknologidelning. De båda tillverkarna kommer att dela med sig av egen patenterad information. I ett pressmeddelande säger Lightyear att kunskapsutbytet bör möjliggöra utvecklingen av ultraeffektiva fordon samt skapa grunden för att gemensamt utveckla nya fordonsteknologier.

– Koenigsegg är toppen av näringsskedjan när det gäller högpresterande sportbilar. Jag har alltid beundrat deras blandning av otrolig prestanda, design och hållbar teknik - detta partnerskap visar att vi helt klart är på rätt väg, säger Lex Hoefsloot, medgrundare och vd för Lightyear.

Lightyear har utvecklat Lightyear 0, en solcellsbil som lanserades den 9 juni 2022, och kommer in i produktion i höst. Bilen är utrustad med fem kvadratmeter solpaneler, vilket gör att fordonet kan laddas av sig själv under färd eller när den står parkerad utomhus. Företaget säger att under optimala förhållanden kan solcellerna lägga till 70 kilometers räckvidd per dag utöver sin beräknade räckvidd. Med det nya partnerskapet kommer Koenigseggs teknologier att tillämpas för att ytterligare förbättra energieffektiviteten för Lightyears andra modell, Lightyear 2, som planeras att tas i produktion i slutet av 2024 eller början av 2025.

– Fordonsindustrin går igenom en massiv övergång till hållbart drivmedel och teknologi. Lex och hans team har utvecklat transformativa teknologier, och detta partnerskap med Lightyear kommer att säkerställa att våra produkter förblir i framkant, vilket är fantastiska nyheter för våra kunder, säger Christian Koenigegg, vd för Koenigegg.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-1