Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© scanrail dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Samordnare ska hjälpa Sverige bli bäst på gröna fordon

Att fordonsindustrin genomgår en grön omställning har ingen missat. Stora investeringar sker just nu för utveckling och produktion av batterier. Tusentals nya jobbmöjligheter skapas i och med etableringarna och för att underlätta fler stora etableringar i fordonsindustrins gröna omställning kommer regeringen utse en samordnare.

Etableringarna skapar många nya jobb men ställer krav på bland annat infrastruktur, bostäder och energitillförsel – just därför vill regeringen underlätta för stora etableringar som rimmar med den gröna omställningen av fordonsindustrin.

Evertiq har under flera år rapporterat om dessa stora etableringar som görs inom fordonsindustrin –  Volvo Cars och Northvolt ligger nära i tanken med sn gemensamma gigafabrik och forsknings- och utvecklingscenter för batterier i Göteborg, Scania har en batterisatsning i Södertälje och Volvokoncernens som nyligen meddelade att man tänker bygga en batterifabrik i Mariestad.

– Investeringarna skapar tusentals nya jobb och är avgörande för Sverige som fordonsnation. Arbetet med de stora etableringarna ställer stora krav på samhället. Regeringen tillsätter därmed en samordnare med uppdrag att koordinera olika insatser som behövs för att förverkliga fordonsindustrins nyetableringar inom framför allt batteriproduktion, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Fordonsindustrins stora etableringar och omfattande investeringar har varit en avgörande faktor för dagens beslut – något som också välkomnas av fordonsindustrin.

– Hela branschen står inför en enorm omställning, där battericellsproduktion i Sverige är avgörande. Men det kräver samordning och nära samverkan mellan politik och näringsliv. Regeringens initiativ med en nationell samordnare är därför oerhört välkommet, säger Christian Levin, vd Scania och TRATON, i pressmeddelandet.

Samordnaren är ännu inte utsedd, men kommer att utses i närtid och ska löpande informera Näringsdepartementet om hur arbetet med uppdraget fortskrider. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2