Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© The White House
Komponenter |

USA:s CHIPS Act är nu ett faktum

USA:s president Joe Biden har nu skrivit under den omrapporterade CHIPS and Science Act. Den halvledarfrämjande lagstiftningen syftar till att stötta den inhemska industrin med 52 miljarder dollar inom både forskning och tillverkning.

Antagandet av lagstiftningen syftar som sagt till att stärka amerikansk tillverkning, leveranskedjor och den nationella säkerheten. USA uppfann halvledaren och för över 30 år sedan hade landet 40 procent av den globala produktionen. Idag producerar landet bara cirka 10 procent av världens utbud.

CHIPS and Science Act kommer att göra  52,7 miljarder dollar tillgängliga till amerikansk halvledarforskning, utveckling, tillverkning och utbildning av arbetskraft. Målet att öka nivån av halvledartillverkning i landet och i slutändan minska beroendet av asiatisk produktion.

Detta inkluderar 39 miljarder dollar i tillverkningsincitament, 2 miljarder dollar för de äldre chipteknologi som används i bilar och försvarssystem, 13,2 miljarder dollar i FoU och utveckling av arbetskraft samt 500 miljoner dollar för att stärka säkerheten i försörjningskedjan. Samtidigt inkluderar CHIPS Act ett investeringsskatteavdrag på 25 procent för kostnader för tillverkning av halvledare och relaterad utrustning.

– Amerika uppfann halvledaren, och den här lagen tar hem den igen. Det ligger i vårt ekonomiska intresse och det ligger i vårt nationella säkerhetsintresse att göra det, sa presidenten när han skrev under lagen.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2