Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson Teknik |

Ericsson, Qualcomm och Thales tar 5G till rymden

Efter detaljerad forskning – inkluderande flera studier och simuleringar – planerar samarbetsparterna att gå in i smartphone-fokuserade tester och validering av 5G icke-markbundna nätverk (5G NTN), det framgår av ett pressmeddelande.

Det första steget i samarbetet blir att testa och validera 5G NTN för att dra nytta av erfarenheterna från satellit- och IKT-ekosystemet.

Enligt pressmeddelandet kan resultatet i praktiken innebära att en framtida 5G-smarttelefon kan använda 5G-anslutning var som helst på jorden – det vill säga att vi kan uppnå fullständig global täckning för bredbandsdatatjänster.

Fördelarna med 5G-anslutning via satelliter med låg jordomloppsbana är att man kan få täckning där det tidigare mer eller mindre varit omöjligt – tänk geografier eller avlägsna områden över hav, oceaner och andra platser där markbunden täckning saknas.

En sådan utbredd anslutning skulle öka kapaciteten för roamingtjänster för 5G-smarttelefonabonnenter, samt möjliggöra global anslutning för transport-, energi- och hälsosektorn, går det att läsa i pressmeddelandet.

Ett sådant rymdbaserat nätverket skulle också kunna användas som backup-stöd till marknät i händelse av större avbrott eller vid katastrofer.

– Detta test- och valideringssamarbete mellan Ericsson, Thales och Qualcomm Technologies kommer att bli en viktig milstolpe i kommunikationens historia eftersom det slutliga resultatet kan innebära att oavsett var du är på jorden - mitt i ett hav eller den mest avlägsna skogen - avancerad, säker och kostnadseffektiv anslutning kommer att vara tillgänglig genom samverkande 5G-satelliter och markbundna anslutningar, säger Erik Ekudden, Ericssons Senior Vice President och CTO, i pressmeddelandet.

Annons
Annons
2023-06-08 09:46 V20.15.6-2