Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Teknik |

Ericsson, Qualcomm och Thales tar 5G till rymden

Svenska Ericsson ska, tillsammans med Thales och Qualcomm Technologies, ta 5G till rymden via ett nät av satelliter som kretsar runt jorden.

Efter detaljerad forskning – inkluderande flera studier och simuleringar – planerar samarbetsparterna att gå in i smartphone-fokuserade tester och validering av 5G icke-markbundna nätverk (5G NTN), det framgår av ett pressmeddelande.

Det första steget i samarbetet blir att testa och validera 5G NTN för att dra nytta av erfarenheterna från satellit- och IKT-ekosystemet.

Enligt pressmeddelandet kan resultatet i praktiken innebära att en framtida 5G-smarttelefon kan använda 5G-anslutning var som helst på jorden – det vill säga att vi kan uppnå fullständig global täckning för bredbandsdatatjänster.

Fördelarna med 5G-anslutning via satelliter med låg jordomloppsbana är att man kan få täckning där det tidigare mer eller mindre varit omöjligt – tänk geografier eller avlägsna områden över hav, oceaner och andra platser där markbunden täckning saknas.

En sådan utbredd anslutning skulle öka kapaciteten för roamingtjänster för 5G-smarttelefonabonnenter, samt möjliggöra global anslutning för transport-, energi- och hälsosektorn, går det att läsa i pressmeddelandet.

Ett sådant rymdbaserat nätverket skulle också kunna användas som backup-stöd till marknät i händelse av större avbrott eller vid katastrofer.

– Detta test- och valideringssamarbete mellan Ericsson, Thales och Qualcomm Technologies kommer att bli en viktig milstolpe i kommunikationens historia eftersom det slutliga resultatet kan innebära att oavsett var du är på jorden - mitt i ett hav eller den mest avlägsna skogen - avancerad, säker och kostnadseffektiv anslutning kommer att vara tillgänglig genom samverkande 5G-satelliter och markbundna anslutningar, säger Erik Ekudden, Ericssons Senior Vice President och CTO, i pressmeddelandet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-11-20 12:51 V23.2.3-1