Annons
Annons
Annons
Annons
© GPV
Elektronikproduktion |

GPV fortsätter att leverera rekord

Den danska elektroniktillverkaren fortsätter att rapportera tillväxt. Företaget rapporterar en omsättningsökning på 49 procent under andra kvartalet jämfört med samma period under 2021.

GPV säger att ökad efterfrågan samt en hög nyttjandegrad vid bolagets tolv fabriker är huvudorsakerna bakom tillväxten. Baserat på prestationen under det gångna året – företagets bästa resultat någonsin under ett första halvår – höjer GPV nu också sina utsikter för helåret.

GPV rapporterar intäkter för det andra kvartalet 2022 på 1,134 miljarder danska kronor, vilket gör detta till det andra kvartalet i rad med en omsättning på över 1 miljard danska kronor. Intäkterna för andra kvartalet ökade med 49 procent jämfört med samma period föregående år, vilket gav den totala omsättningen för första halvåret 2022 till 2,143 miljarder danska kronor, en ökning med 43 procent jämfört med första halvåret 2021.

Resultatmässigt har 2022 också utvecklats bättre än väntat. Under andra kvartalet 2022 realiserade GPV ett resultat (EBITDA) på 97 miljoner danska kronor, jämfört med 77 miljoner danska kronor under samma period föregående år. Det totala resultatet för första halvåret landade på 188 miljoner danska kronor, jämfört med 152 miljoner danska kronor under första halvåret 2021, motsvarande en ökning med 24 %.

– Vi befinner oss fortfarande i en situation med utmanande materialförsörjning och kortsiktiga återtaganden som tyvärr definierar utvecklingen i vår bransch. Vi förväntar oss att denna situation kommer att fortsätta åtminstone under resten av 2022, vilket gör sikten generellt kort. Det är en av anledningarna till att vi under de senaste tolv månaderna i nära samarbete med våra kunder har fördubblat vårt engagemang för rörelsekapital med cirka en miljard danska kronor. Även om detta normalt sett skulle betraktas som en negativ utveckling, är det dock en investering vi har gjort, helt enkelt för att bättre säkra leveranserna till våra kunder. Samtidigt har vi lyckats utnyttja vår befintliga kapacitet maximalt och att kontinuerligt lägga till ny kapacitet, säger vd Bo Lybæk i rapporten.

GPV fortsätter att arbeta med flera stora kapacitetsutbyggnader. Detta inkluderar en ny mekanikfabrik i Thailand följt av en utbyggnad av vår befintliga elektronikfabrik i Thailand och en utbyggnad av den befintliga elektronikfabriken i Sri Lanka, samt en rad kapacitetsutbyggnader i Europa, Asien och Mexiko.

GPV höjer helårsutsikterna för andra gången i år och räknar med att intäkterna kommer att landa någonstans mellan 3,9 – 4,1 miljarder danska kronor jämfört med tidigare utsikter på 3,5 – 3,7 miljarder danska kronor.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1