Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© The White House
Elektronikproduktion |

Joe Biden kritar på verkställande order för Chips Act

USA:s president, Joe Biden meddelas ha undertecknat en presidentorder gällande implementering av Chips Act, ett 52,7 miljarder dollar tungt lagförslag som ska främja utveckling och tillverkning av halvledare.

Det har gått snart en månad sedan lagförslaget röstades igenom av kongressens båda kamrar. Nu har president Joe Biden slutfört den slutliga uppgiften, att skriva under akten. 

Detta handlar om investeringar som ska återställa och främja vårt lands ledande position inom forskning, utveckling och tillverkning av halvledare, löd ett uttalande från presidenten medan akten skrevs under. 

Totalsumman på strax över 52 miljarder dollar inkluderar 39 miljarder i så kallade tillverkningsincitament, 13,2 miljarder i forskning och utveckling, två miljarder för äldre halvledarteknologier till bilar och försvarssystem, samt 500 miljoner dollar för att stärka säkerheten i försörjningskedjan. Utöver detta tillkommer ett skatteavdrag på 25 procent för kostnader vid tillverkning av halvledare och produktionsutrustning. 

Kina motsätter sig Chips Act

Kina har kritiserat den nya amerikanska lagen som syftar till att uppmuntra inhemsk kretstillverkning och i slutändan minska beroendet av asiatisk produktion – något som Kina ser som ett hot mot handeln och även en attack mot kinesiska företag.

Under en presskonferens tillfrågades Wang Wenbin, talespersonen för Kinas utrikesministerium, om ministeriets syn på det nya lagförslaget.

Den skulle snedvrida de globala halvledarförsörjningskedjorna och störa internationell handel, sa Wang Wenbin, något han menar Kina bestämt är emot.

Han fortsatte att säga att skyddsåtgärderna i lagförslaget har en stark geopolitisk underton och utgör ytterligare ett exempel för USA:s användande av ekonomiskt tvång.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-11 07:39 V22.4.25-2
Annons
Annons