Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Nilar
Elektronikproduktion |

Minskad omsättning men förbättrat resultat för Nilar

Batteritillverkaren från Täby redovisar en minskad nettoomsättning under andra kvartalet. Samtidigt förbättrades resultatposterna. Allt samlat visar enligt vd:n att bolaget tar ett steg framåt i affärsplan och strategi.

Nettoomsättningen minskade till 1,8 miljoner kronor, jämfört med 7,2 miljoner i fjol. Det framgår av bolagets senaste delårsrapport.

Nilar sålde färre batterier under andra kvartalet i år än under motsvarande period i fjol, 480 (1’160). Produktionen uppgick till 0,0 MWh (3,3).

”Nilar har, enligt plan, minskat försäljningen av befintliga batterilösningar mot bakgrund av en uppgradering som är på väg att lanseras. Uppgraderingen är en viktig milstolpe i Nilars strategi för att kvalitetssäkra batteriets drift och funktion tillsammans med våra partners,” står det i rapporten.

Bruttoresultatet förbättrades till -35 miljoner (-84,8). EBITDA skrivs till -42,8 miljoner (-100,6). EBIT landade på -58,5 miljoner (-118,7). Och periodens resultat uppgick till -67,8 miljoner (-134,7).

Bolagets vd, Erik Oldmark, berättar i rapporten att det andra kvartalet innebar ”ett stort och viktigt steg framåt i genomförandet av Nilars strategi och affärsplan som presenterades tidigare i år”.

I resultatet ser vi nu effekterna av arbetet med vår omkostnadsstruktur och nu ligger fokus på att förbättra våra produkter enligt plan och att förbereda för att skala upp vår produktion och leverera nästa generations batterier från fjärde kvartalet, säger Oldmark.

Enligt rapporten uppgår medelantalet anställda under perioden till 105, jämfört med 224 under motsvarande kvartal i fjol. För den gångna halvårsperioden uppgår medelantalet till 136 (211).

”Antalet anställd och inhyrd personal har framför allt minskat inom produktionsorganisationen till 46 (132). Anledningen till minskningen är det varsel som lades under Q4 2021 som avslutades under första kvartalet 2022 och som vi nu ser full effekt av i andra kvartalet,” står det i rapporten.

Nilar skriver att bolagets direkta påverkan av kriget är i dagsläget låg då bolaget varken har kunder eller leverantörer hemmahörande i denna region. Dock, menar bolaget, finns en indirekt risk kopplat till ökade kostnader på energi och vissa råmaterial i och med att den ryska och ukrainska produktionen inte längre är tillgänglig.

”Nilar jobbar löpande med att minska effekterna av dessa typer av osäkerheter, bland annat genom att söka nya leverantörer,” lyder rapporten. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1