Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Trucks
Elektronikproduktion |

Gruvbolag planerar storinvestering i fossilfria transporter

Kaunis Iron, som driver en järnmalmgruva i Pajala, vill överge fossila bränslen i sina transporter. Bolaget planerar därför satsa en halv miljard i elektriska lastbilar och inleder tester med Volvo.

Volvo Trucks får nytt förtroende av gruvbolaget Kaunis Iron. Efter att levererat dieseldrivna lastbilar inleder tillverkaren av tunga lastfordon ett testsamarbete tillsammans med gruvbolaget avseende Volvos elektriska varianter på 74 ton. 

Kaunis vill på sikt fasa ut sin flotta av tunga lastbilar och ersätta den med helt elektriska motsvarigheter vid 2025, bland annat till rutten mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi. För det vill man satsa en halv miljard kronor 

Kaunis Irons transport av järnmalm är den mest utmanande miljön man kan tänka sig när det gäller vikt, klimat och utnyttjandegrad, säger Ebba Bergbom Wallin, Commercial Electromobility Manager, Volvo Lastvagnar Sverige, i ett pressmeddelande. 

Volvo och Kaunis har tidigare testat elektriska lastbilar i hårda klimat. I vintras genomfördes framgångsrika tester av FMX-lastbilen i temperaturer omkring 30 minusgrader. 

Enligt Lars Wallgren, logistikchef på Kaunis Iron, inleds nästkommande fas med 74-tonsfordon under 2023, för att sedan övergå till lastbilar på 90 ton. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons