Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Trucks
Elektronikproduktion |

Volvo startar serietillverkning av tunga eldrivna lastbilar

Volvo Lastvagnar startar nu serieproduktion av de elektriska modellerna av de tunga lastbilarna FM, FH och FMX.

Serietillverkningen startar i Tuve-fabriken i Göteborg. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Det här är en milstolpe och bevisar att vi leder omvandlingen av branschen. För mindre än två år sedan visade vi våra tunga eldrivna lastbilar för allra första gången. Nu ökar vi volymerna stegvis och kommer att leverera de här fantastiska lastbilarna till kunder över hela Europa, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, i pressmeddelandet. 

Lastbilarna klarar en totalvikt på 44 ton och uppges stå för cirka två tredjedelar av företagets försäljning. 

Vi har sålt fler än 1'000 enheter av våra tunga eldrivna lastbilar och mer än 2'600 ellastbilar totalt. Det är fortfarande små siffror men vi räknar med att volymerna kommer att öka betydligt under de närmsta åren. Till 2030 ska minst 50 procent av de lastbilar vi säljer globalt vara elektriska, säger Roger Alm.

Nästa år startar tillverkningen även i fabriken i Gent i Belgien. Batterierna levereras även från Gent, närmare bestämt från bolagets nya batterimonteringsfabrik. 

Vi rapporterar situationen i våra kvartalsrapporter och skrivningen från den förra kvarstår. Det är alltså låg visibilitet framåt och lite osäkert hur det utvecklas, så vi förväntar oss viss påverkan på produktionen även i innevarande och kommande kvartal.

Evertiq kontaktade Volvo med frågan om koncernen upplever att situationen i den globala leveranskedjan för halvledare och andra komponenter har förändrats, då med hänsyn till den inledda serietillverkningen i Tuve. Volvos Media Relations Director, Jan Strandhede återkopplade till Evertiq med att "skrivningen från den förra delårsrapporten kvarstår. 

"Det är alltså låg visibilitet framåt och lite osäkert hur det utvecklas, så vi förväntar oss viss påverkan på produktionen även i innevarande och kommande kvartal," fortsätter Jan Strandhede. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons