Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Heart Aerospace
Elektronikproduktion |

Göteborg får fabrik för elflygplan - lovar 500 jobb

Svenska Heart Aerospace meddelar att bolaget kommer etablera en fabrik för tillverkning av elflygplan i Säve, Göteborg. Bygget förväntas vara klart 2025 och borgar för 500 nya arbetstillfällen.

Det vankas en toppmodern anläggning med produktionsytor, kontor och testanläggningar i Säve, Göteborg, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Anläggningen blir enligt bolaget världens första kommersiella industri för elektriska passagerarflygplan. 

Vi har en plan och det är inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan, utan en helt ny industri, säger Anders Forslund, grundare och vd för Heart Aerospace, i pressmeddelandet, och berättar att man vill göra elektriska flygresor till verklighet och bevara flygandet för framtida generationer.

Northern Runway-campuset kommer att utgöra en del av det Castellum-ägda utvecklingsområdet Gateway Säve.

Göteborg har utmärkt sig som en drivande kraft inom elektrifiering, med forskningsanläggningar i världsklass som svenska eltransportlaboratoriet, SEEL, Chalmers tekniska högskola och ett stort kluster av företag fokuserade på batteri- och elfordonsutveckling, säger Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace, och tillägger:

Den ambition som Castellum och Göteborgs Stad har för Gateway Säve är unik och det är därför vi har beslutat att etablera vår nya bransch här.

Heart Aerospace sysselsätter för närvarande 130 personer, men företaget växer snabbt och räknar med att sysselsätta omkring 500 personer till 2025.

Vi är oerhört stolta över att Heart Aerospace har valt Göteborg för detta steg i deras expansion, som vi kommer att ge fullt stöd. Etableringen kommer att generera ytterligare 500 svenska jobb till 2025 och ännu fler när serieproduktionen startar, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg, i pressmeddelandet. 

En första fas i etableringen av Heart Aerospaces Northern Runway är planerad att slutföras i mitten av 2024, med testflyg planerade att starta 2026. Heart Aerospace räknar med att leverera sitt första ES-30-flygplan 2028.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-1