Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© joegough dreamstime.com
Komponenter |

Kraftig jordskalv drabbar sydöstra Taiwan

Ett jordskalv med styrkan 6,8 drabbade Taitung i den sydöstra delen av Taiwan under söndagen, lokal tid, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Under måndagen drog även en tyfon in över grannlandet Japan.

Uppdaterad; 2022-09-20 10:41

Taiwans brandkår uppger att en person har omkommit och att 146 personer skadades av skalvet. Det första skalvet i Taitung följdes av ett efterskalv med en styrka på 6,4. Ingen uppgavs då ha omkommit eller skadats.

Enligt den taiwanesiska väderbyrån orsakade tågurspårning, en byggnadskollaps och att över 600 som fastnat i trafiken på bergsvägar (Chike och Liushishi).

© Central Weather Bureau

Skalvet kändes över hela ön, där bland annat byggnader i huvudstaden Taipei ska ha skakats om. 

Halvledar-naven i Tainan och Kaohsiung rapporteras för tillfället inte ha påverkats nämnvärt av skalven.

Tyfon drog in över Japan

Stora mängder regn, hårda vindar och problem i både flyg- och biltrafik rapporterades från Japan under måndagen, lokal tid. En tyfon under namnet Namnadol ska nämligen ha dragit in under dagen, rapporterar nyhetsbyrån.

Utöver trafikproblemen ska över 300’000 hushåll stå utan strömförsörjning. Regionen Tokai räknar med regnmängder på upp emot 400 millimeter under de kommande 24 timmarna. 


TSMC berättar för Evertiq via epost att en del av dess personal evakuerades från renrummet på bolagets anläggning i södra Taiwan när jordbävningen inträffade. Företaget säger att de snabbt återupptog arbetet efter att ha bekräftat att det inte fanns några säkerhetsproblem.

Vidare konstaterar TSMC att inga skador har registrerats på vare sig byggnader eller infrastruktur. Företaget säger att man inte förväntar sig någon betydande påverkan verksamheten. 

Micron uppger för Evertiq att företaget, baserat på sina nuvarande bedömningar, har fastställt att skalvet intehar haft betydande påverkan på dess anställda, anläggningar, system eller leveranskedja. 

"Våra anläggningar i Taiwan har återgått till normal drift. Även om vi räknar med en del kasserade wafers räknar vi inte med någon betydande påverkan på vår produktkvalitet eller våra leveranser. Vi fortsätter att ta itu med situationen proaktivt och arbetar för att säkerställa att eventuella avbrott i leveranserna minimeras," skriver Micron till Evertiq.

UMC uppger att skalven utlöste automatiska säkerhetsgärder i form av en avstängning av en mindre del av företagets utrustning. Sedan dess har produktionen återupptagits som normalt.

"All personal i Hsinchu och Tainan är säkra", skriver företaget till Evertiq. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons