Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Eidel
Elektronikproduktion |

Nytt norskt satellitsystem samlar teknologijättar

WideNorth, Eidsvoll Electronics (Eidel), Kongsberg Seatex och Norwegian Defence Research Institute är delaktiga i ett nytt radarsatellitsystem för realtidsövervakning av norska havsområden.

Satellitsystemet har fått namnet MicroSAR och uppges ha mer avancerad teknik än tidigare system. Systemet kan säkerställa bilder med högre upplösning över större täckningsområde. Mörker och molnigt väder ska systemet även klara av. Det framgår av ett pressmeddelande.

MicroSAR används enligt Space Norway övervakning av fartygstrafik, bekämpning av tjuvjakt, sjöräddning och övervakning av oljeutsläpp.

Instrumenten och sensorerna ombord på satelliterna utvecklas och byggs av norska leverantörer, medan själva satelliten är byggd av brittiska Surrey Satellite Technology.

Den första satelliten är planerad att skjutas upp i början av 2025 med en raket av modellen SpaceX Falcon 9. Under de följande åren skjuts flera satelliter upp för att etablera en konstellation av radarsatelliter.

Systemet kommer i första hand att täcka norska samhälleliga och statliga behov, men kommer på sikt att användas på kommersiell nivå.

MicroSAR-satelliterna kommer att gå i polära banor i olika omloppsplan på en höjd om cirka 600 kilometer och väger cirka 300 kilogram.


Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons