Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Umicore
Elektronikproduktion |

Umicore inviger katod-fabrik i Polen

Det belgiska bolaget har invigt en fabrik för produktion av aktiva katodmaterial för elektriska bilar. Satsningen väntas på sikt kunna försörja tre miljoner fordon och sysselsätta 400 personer.

Fabriken i polska Nysa innebär enligt ett pressmeddelande att Umicore lägger en viktig pusselbit i sin europeiska värdekedja för batterier. 

- Anläggningen kompletterar vår finska fabrik för raffinering av metaller och vår verksamhet i Belgien, där vi arbetar med forskning och utveckling samt återvinning. Sammantaget gör att vi tar täten i Europa och blir en pålitlig samarbetspartner för kunder som vill gå med i den gröna omställningen, säger Umicores vd, Mathias Miedreich, i pressmeddelandet. 

Umicore skriver att den årliga produktionskapaciteten är planerad att öka med tiden. Under nästkommande år ska den ligga på 20 GWh, följt av 30 GWh året därpå, och på sikt upp till 200 GWh under andra halvan av det pågående decenniet. En sådan kapacitet skulle kunna försörja tre miljoner elektriska bilar. 

"Tillväxtkurvan speglar Umicores ambition att nå en global kapacitet på över 400 GWh vid 2030. En resa som även inkluderar en ambition att utöka den egna värdekedjan till tre kontinenter, med ytterligare satsningar i i Kanada och Asien," tillägger bolaget. 

Men det är inte enbart kapacitet som gäller för Umicore - det vankas även fler jobb. Till att börja med i Nysa. I dag sysselsätter bolaget 240 personer, men väntas utöka styrkan till 400 anställda mot slutet av nästa år. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2