Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AstaZero
Teknik |

Rise blir helägare av Astazero

Chalmers överlåter sin andel i testmiljön Astazero till Rise. - Överlåtelsen är en naturlig vidareutveckling för oss, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers.

Framtidsplanerna för AstaZero inbegriper en internationell satsning samt en breddning av verksamheten mot bland andra landets kommuner i egenskap av väghållare.

- Överlåtelsen är en naturlig vidareutveckling för oss. Vi vill fokusera starkare på högskolans kärnverksamhet – forskning, utbildning och nyttiggörande – och samtidigt skapa bästa möjliga förutsättningar framåt för Astazero, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers, i ett pressmeddelande. 

Astazero beskrivs som en fullskalig oberoende testmiljö för framtida trafiksäkerhet avseende automatiserad körning, autonoma och uppkopplade fordon. 

- Denna affär går helt i linje med Rise strategi för våra test- och demoanläggningar vilka utgör en oerhört viktig infrastruktur för att bidra till svenskt näringslivs innovationskraft. Astazero är en anläggning som är mycket viktig för transportsektorn och fordonsindustrin och vår satsning här fortgår med full kraft, säger Pia Sandvik, vd Rise, i ett pressmeddelande. 

- Vi har en anläggning i absolut världsklass, inte minst tack vare det faktum att en del av testbanan är övertäckt och kan användas dygnet runt, året om, med exakt samma testförutsättningar. Därför ser vi en stor potential i att attrahera fler internationella kunder. Vi kan också erbjuda en mycket bra testmiljö för infrastrukturägare som behöver ställa om till en ny transportverklighet där automatiserade fordon blir allt vanligare, säger Peter Janevik, vd för Astazero, i pressmeddelandet. 

Överlåtelsen av Chalmers andel träder i kraft den 30 september. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons