Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Teknik |

Ekot: Ericsson exporterar till Ryssland

Ekot avslöjar att telekombolaget ansökt och fått tillstånd för att få exportera produkter till Ryssland med vad man kallar för "dubbla användningsområden".

Uppdaterad; 2022-09-23 14:56

Ericsson meddelade i mars att leveranser till Ryssland stryps och nya kundprojekt skjuts upp efter invasionen av Ukraina. Det framgick av ett pressmeddelande, och som även upprepades av vd:n Börje Ekholm under bolagsstämman i mars. 

Men exporten av produkter till landet har fortsatt, enligt en granskning av Sveriges Radio Ekot. Enligt granskningen sökte Ericsson tillstånd för att få leverera produkter till Ryssland kort efter bolagsstämman. Produkterna har vad man kallar för dubbla användningsområden, vilket innebär produkter som kan användas både civilt och militärt. 

Att exportera produkter som kan användas på det sättet är förbjudet efter Rysslands invasion av Ukraina, fortsätter Ekot.

Ericssons presschef Kristoffer Edshage skriver i ett mejl till Ekot att tillståndet rör leverans av "mjukvara och teknisk support" fram till årsslutet, och att leveranserna till kunder i Ryssland "inte omfattar hårdvara sedan sanktionerna infördes". Bolaget vill dock inte kommentera de fortsatta leveranserna efter att man tidigare meddelat att dessa strypts.


Kan utredas för brott

Ekobrottsmyndigheten säger till Ekot att "det kan finnas anledning att utreda om Ericsson har begått brott". 

"Rent allmänt, är du ett börsnoterat bolag och går ut till marknaden med information som inte är korrekt är det svindleri, eller marknadsmanipulation," säger kammaråklagare Jan Leopoldson till Ekot, och tillägger senare:

"Huruvida Ericsson har gått ut med korrekt eller inkorrekt information kan jag inte bedöma. Men saken är den att man måste gå ut med korrekt information," säger Leopoldsson till Ekot. 


Till Dagens Nyheter säger Edshage att man vill avveckla verksamheten på ett ordnat sätt och att fullfölja redan ingångna kontrakt". Vidare framgår det att Ericsson är "på väg att göra sig av med alla cirka 400 anställda i Ryssland". 

På frågan från DN om att det kan vara svårt att förstå den blandade kommunikationen från bolaget, att i mars ha gett beskedet om att stoppa leveranser, till att nu fortsätta sina leveranser, svarar Edshage:

"Jag kan förstå att det uppfattas så. Men det är inte bara en knapp man kan trycka på när man ska avveckla verksamheten, det är en process som vi vill göra på ett bra sätt," säger han till tidningen. 

Enligt Edshage avser kontrakten leveranser av "mobilsystem för civilt bruk".


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons