Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Scania
Teknik |

Först i Europa: Autonom lastbil testas med gods på allmän väg

Scania samarbetar med Havi Supply Chain i ett försök som innebär att en autonom lastbil används för att transportera kommersiell last.

Piloten genomförs under vanliga trafikförhållanden och samlar kunskap om hur autonoma transporter kan användas på ett effektivt sätt som en del av hubb-till-hubb-transporter. Det framgår av ett pressmeddelande.

Rutten är mellan Södertälje och Jönköping och innebär en tretimmarsresa om cirka 300 kilometer. Rutten är en del av ett längre transportflöde för Havi, där den första och sista biten hanteras av fordon som körs manuellt av förare.

– Vi vet att transportsystemet kommer förändras under kommande år, och att industrin har utmaningar med förarbrist och minskade marginaler. Så förändringsprocessen mot autonom teknik behöver hända nu. Vi behöver lära oss om autonom verksamhet så att vi är redo så snart tekniken är det. Vi tror att den här piloten kommer vara ett väldigt viktigt steg, säger Robert Melin Mori, projektledare Scania, och ansvarig för initiativet, i pressmeddelandet. 

– Vi genomför en autonom transportlösning under verkliga förhållanden, med kommersiell last för tredje part. Ingen har tidigare gjort detta i Europa. Det känns mycket bra att arbeta med HAVI i den här piloten, tillägger Peter Hafmar, Head of Autonomous Solutions, Scania, i pressmeddelandet. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons