Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Trucks
Teknik |

Volvo Lastvagnar inleder kundtester av bränslecellslastbilar

Volvo Lastvagnar kör tester av bränslecellselektriska lastbilar som avger vattenånga och har en räckvidd som är jämförbar med diesellastbilar, upp till 1'000 kilometer.

Testningen av bränslecellselektriska lastbilar i kommersiell trafik kommer att starta 2025 med utvalda kunder i norra Europa, följt av ytterligare lastbilar i fler länder under de kommande åren. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Målet med pilottesterna kommer att vara att titta på alla olika aspekter av lastbilens drift inklusive arbetskomponenter, hantering och förarupplevelse.

"Jag tror att pilottesterna kommer att lyfta fram potentialen för bränslecellselektriska lastbilar. Testerna kommer att köras i krävande och hårt klimat och det ger oss också en fantastisk möjlighet att köra med tunga laster upp till 65 ton," säger Jessica Sandström, SvP Global Product Management på Volvo Lastvagnar, i pressmeddelandet.

En andra pilotfas som följer om några år kommer att se kundtester på allmän väg.

"Vi förväntar oss att tillgången på grön vätgas kommer att öka avsevärt under de närmaste åren, eftersom många industrier kommer att vara beroende av det för att minska CO2. Bränslecellslastbilarna kommer att vara viktiga för längre och tyngre transporter om några år," säger Jessica Sandström.

Bränslecellerna kommer att levereras av cellcentric – samriskbolaget mellan Volvokoncernen och Daimler Truck AG. Cellcentric kommer att bygga en av Europas serieproduktionsanläggningar för bränsleceller, speciellt utvecklad för tunga fordon.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2